Végre gatyába rázták a Windowst

Windows 8.1
Vágólapra másolva!
A Windows 8.1-ben a legkínosabb baklövéseit javítja a Microsoft. A szoftvernek a tavalyi premierre kellett volna pont ilyennek lennie. 
Vágólapra másolva!

Több mint egy éve használom a Windows 8-at az otthoni asztali PC-men - a dolgozós laptopon Windows 7 fut -, mostanra tisztában vagyok minden rigolyájával. Teljesen elégedett vagyok, problémám sohasem volt, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egy néhány száz forintos segédprogrammal már az első héten visszahoztam bele a hiányzó Start menüt, és szinte teljesen eltüntettem a csempés nyitóképernyőt. Mindent ugyanúgy használtam, mint a hetes verzióval, annak pedig örültem, hogy a rendszer gyorsabban éled.

Az apró malőrök nem tudtak eltéríteni

Csütörtök este nyolckor megnyitottam a Windows 8 honlapját, utána elmentem moziba, majd rákattintottam a rendszer frissítésére: a 8.1-es verzió közel három gigabájtos csomagja hamar letöltődött, szerencsére nem kellett annyit szenvedni, mint az iPad iOS 7-re frissítésével.

Bár a telepítés első percei a háttérben zajlanak, újraindításra is szükség van, ezzel együtt nagyjából tíz percig tart a Windows 8.1 életre keltése. Az első indításkor a rendszer bekéri a felhasználói nevemet, és lehetőségem van e-mailen keresztül megerősíteni, hogy valóban az a felhasználó vagyok, akinek állítom magam.

A nyitóképernyő a 8.1-ben már nem takarja ki az Asztalt Forrás: Origo Techbázis

Az első indításkor nyomban feltűnik, hogy a bejelentkező képernyőn a szövegek és a saját fiókom avatárja is sokkal nagyobb méretben jelenik meg, belépést követően valamiért a tálca is megvastagodik. A Windows valamiért nagyra kapcsolta a betűméretet, ezt manuálisan kell visszaállítanom, végül pedig az angolra váltó billentyűzetkiosztást kell újra magyarra váltani. A jobb alsó sarokban megjelenik, hogy "nem megfelelő a biztonságos rendszerindítás konfigurációja", ezt a hibát a gépem újfajta rendszertöltő modulja, az UEFI biztonságos indítási (secure boot) funkciójának aktiválásával lehet megszüntetni. Ez egyébként azt akadályozza meg, hogy a Windows betöltésekor kártevők is aktiválódjanak.

Most már megmutatja, hogyan kell használni

Az első indítást követően a Windows 8.1 a korábbinál részletesebben mutatja meg a megújult kezelőfelület használatát: nyilak jelennek meg a képernyők sarkaiban, mutatva a nyitóképernyőt előhívó - a Windows 8-ból hiányzó - Start gomb elhelyezkedését, illetve a futó alkalmazások közötti váltás módját is elmagyarázzák.

Ez az app segít használni a Windows 8.1-et. Sajnos magyarul még nem tud. Forrás: Origo Techbázis

Ezenkívül egy külön app is automatikusan felkerül a rendszerbe, amelyből utólag lehet tájékozódni a Windows 8.1 kezeléséről: bár elég jól érthető animációkat használ, próbánk során ez még csak angol nyelven volt elérhető. A most már alapból a rendszer részét képező Start gomb mellett további újítás, hogy beállítható, hogy belépés után a szoftver ne a nyitóképernyőt, hanem kapásból az asztalt hozza be.

Kevésbé zavaróak a csempék

Bár megszokásból én továbbra is maradok a külső fejlesztésű Start menünél, a 8.1-es verzióban már az új nyitóképernyőt is jobban lehet használni. Eleve sokat segít, hogy azonos háttérképet használ az asztaléval, így nem olyan érzés megnyitni a nyitóképernyőt, mintha egy teljesen más szoftvert használnánk.

A 8.1-es verzió telepítése után nem kerül minden egyes telepített alkalmazás a nyitóképernyőre, de mivel az enyémet még korábban még teleszemetelték a programok.

A telepítés gond nélkül zajlott, kisebb utólagos állítgatást igényelt Forrás: Origo Techbázis

A frissítéssel párhuzamosan a Facebook hivatalos applikációja is elkészült a Windows 8-hoz: ez sokkal jobb a Microsoft által fejlesztettnél, de érezhetően táblagépre van kitalálva, egy monitorhoz túlságosan nagyok a betűi és a gombjai. A képernyő jobb oldaláról előhívható függőleges menübe egy olvasási lista is került, amelybe az érdekes, de azonnali olvasásra túl hosszúnak talált cikkeket lehet elrakni. Ez ugyancsak táblagépet használók számára praktikus, a többiek jobban járnak, ha a Pocketet vagy más, böngészőből elérhető szolgáltatást használnak.

Appokat továbbra is a Windows Áruház nevű szoftverboltból lehet venni Windows 8-ra, végre a felülete is használható, és végre normálisan lehet böngészni a kategóriák között is. Továbbra is problémát jelent - főleg a magyar felhasználók számára -, hogy nagyon sok ismert appból nem létezik még windowsos verzió.

Eleve ilyennek kellett volna lennie

A Windows 8.1 kijavítja a 8-as verzió gyerekbetegségeit, bár érthetetlen, hogy miért nem eleve így jelent meg tavaly az új operációs rendszer. Ugyanakkor Magyarországon nem lehet teljesen kiaknázni a 8.1 képességeit, mert nálunk tipikusan az olcsóbb (nem érintőképernyős) laptopokra kerül, és nem táblagépekre.

Egy évet kellett várni a hivatalos windowsos Facebook appra Forrás: Origo Techbázis

Ennek fő oka a Microsoft tabletek ára: e sorok írásakor a magyar boltokban 115-140 ezer forintos áron találtuk a legolcsóbb windowsos táblagépeket. Az otthoni felhasználók tömegének azonban bőven elegendő egy csaknem huszonötezer forinttal olcsóbb iPad Mini, vagy egy harmincötezer forinttal olcsóbb új Nexus 7-es táblagép. Ezek kisebbek, praktikusabbak bármelyik windowsos gépnél, és bár nem képesek pótolni a teljes értékű számítógépet, erre az eladások alapján nincs is igazán szükség.

Ezen a helyzeten a jövő kedden Nokia márkanéven piacra kerülő új Microsoft táblagép változtathat, de aznap mutatkoznak be az új iPadek is, így a helyzet valószínűleg nem fog gyökeresen megváltozni.

Önnek mi a véleménye a Windows 8.1-ről? Írja meg nekünk a Facebookon!