Nemsokára távozik az NSA vezetője

kém, Keith Alexander, az NSA igazgatója
Vágólapra másolva!
Az amerikai kormányzati szervről derült ki, hogy globális szinten figyeli az internethasználókat. Jövő tavasztól új vezetőt kap a Nemzetbiztonsági Ügynökség.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) neve a korábban a Központi Hírszerző Ügynökségnek, a korábban ott dolgozó fiatal informatikus, Edward Snowden által kiszivárogtatott információk nyomán vált világszerte ismertté. A jelenleg Oroszországban tartózkodó Snowden révén napvilágra került információk szerint az NSA az egész világra kiterjedő, intenzív internetes megfigyelést folytat, még a szövetségeseinek számító országokban is.

Az NSA-t jelenleg vezető Keith Alexander tábornok a Reuters hírügynökség amerikai kormányzati forrásokból származó értesülései szerint jövő tavasszal, márciusban vagy áprilisban fog távozni az ügynökségtől, míg helyettese, John C. Inglis még idén év végén vonul vissza igazgatói tisztségéből.

Keith Alexander, az NSA igazgatója Forrás: AFP/Getty Images/Win McNamee

Keith Alexander 2005 óta vezette az NSA-t, kinevezését eddig háromszor hosszabbították meg. A szervezet szóvivőjének közlése szerint az ügynökség vezetőjének jövő tavasszal esedékes távozásáról még a Snowden-botrány kitörése előtt döntöttek.

Alexander egyik lehetséges utódja lehet Michael Rogers altengernagy, aki jelenleg többek közt az amerikai haditengerészet marylandi kiberparancsnokságát, a Cyber Commandot is irányítja. A Reutersnek névtelenül nyilatkozó kormányhivatalnokok szerint még nem született végleges döntés Alexander utódlásáról.

A hírügynökség szerint az új vezetés kinevezése lehetőséget biztosít Barack Obama amerikai elnöknek, hogy átformálja a megtépázott hírnevű NSA tevékenységét. A Reuters szerint ha Rogerst teszik meg az ügynökség új vezetőjének, akkor egy kézben egyesülnek a védelmi funkciót ellátó NSA, és az akár támadások végrehajtására is jogosult Cyber Command erőforrásai.