Még soha nem ment át ennyi gigabájt vezeték nélkül

Vágólapra másolva!
Világcsúcsot jelentő, száz gigabit - 12,5 gigabájt - adatot továbbítottak egy másodperc alatt rádiójelek formájában a Stuttgarti Egyetem laboratóriumában.
Vágólapra másolva!

A 12 és fél gigabájtnak megfelelő adatot a német oktatási és kutatási minisztérium által finanszírozott, Millilink elnevezésű kutatási program részeként továbbították az éteren keresztül, 237,5 gigahertzes frekvencián. Az adó- és a vevőkészüléket húszméteres távolságban helyezték el a laboratóriumban.

Korábban soha senkinek nem sikerült ilyen mennyiségű adatot továbbítani vezeték nélkül egyetlen másodperc alatt. A mostani tesztben - a rekordot jelentő jeltovábbító kapacitás elérésére - fotonikai (optikai) módszert alkalmaztak a rádióhullámok létrehozására, az antennáról sugárzott rezgéseket pedig a vevőkészülék néhány négyzetmilliméteres lapkájába beépített aktív integrált áramkörök rögzítették a fogadóoldalon.

Ingmar Kallfass professzor, a projekt irányítója szerint a program keretében kifejlesztett technológia kiváltképpen a mezőgazdasági vidékeken nyújthat olcsó és rugalmas alternatívát a kábelhálózatokkal szemben, amelyek bővítése tetemes kiadásokat igényelhet. "A másodpercenkénti száz gigabites adatátviteli sebesség azt jelenti, hogy egy Blu-ray lemez vagy öt DVD teljes tartalmát tudjuk rádiójelek segítségével átküldeni egyik készülékről a másikra két másodpercen belül.