Feltámasztottunk egy kínlódó laptopot

Samsung SSD, 840 EVO
Vágólapra másolva!
Új laptopot szeretne venni? Az árlistákat böngészve hamar rájöhet, hogy 150 ezer forintért nagyjából hasonló gépeket lehet venni, mint néhány éve: kétmagos processzor, kettő-négy gigabájt memória, néhány száz gigabájtos winchester a tipikus felszereltség. És minek lecserélni a régit, ha fel is támaszthatjuk?
Vágólapra másolva!

Egy laptopon utólag nem sok mindent lehet fejleszteni. Az esetek többségében - a Macet leszámítva - akár házilag is bővíthető a memória, vagy kicserélhető az adatainkat tároló winchester a gép alján vagy oldalán lévő ajtók lecsavarozásával. Tesztünk során egy ötéves Lenovo laptopot turbóztunk fel úgy, hogy a meglévő merevlemezét egy SSD-meghajtóra cseréltük. Ez abban különbözik a winchestertől, hogy nem mágneses lemezek forognak benne, hanem a digitális fényképezőkben használt memóriakártyákhoz hasonlóan tárolódnak az adatok, tehát nem mozog belül semmi, a sebesség pedig sokkal gyorsabb.

25 ezerért új erőre kap a laptop

Választásunk az egyik legolcsóbb meghajtóra, a Samsung EVO 840-esre esett (a néhány ezer forinttal olcsóbb típusok sebessége a specifikációk szerint lényegesen lassabb volt). Bár a gépben korábban egy 500 gigabájtos laptopwinchester dolgozott, az SSD-ből csak 120 gigabájtosra futotta ennyiért.

Lent az új SSD-meghajtó, fent a régi winchester, már egy USB-s házban Forrás: [origo]

Az ötszáz gigabájtos SSD még közel százezer forintba került volna - 256 gigabájtos negyvenezer forint körül van -, amit otthoni célra megfizethetetlennek tartunk, ezért a régi winchestert egyszerűben beraktuk egy háromezer forintos USB-házba, így a filmeket és a zenéket továbbra is lesz min tárolni, a rendszer és a legfontosabb fájlok viszont bőven elférnek a 120 gigabájton is.

Éljen, nem kell újratelepíteni?

A Samsung SSD-jéhez CD-n egy olyan szoftvert is mellékelnek, amivel a winchesteren lévő rendszert egyben át lehet költöztetni a frissen vásárolt meghajtóra. A közel félórás művelet után kicsavarozzuk a winchestert takaró lapot, kihúzzuk a régi meghajtót, bedugjuk a helyére az újat, és a rendszer kék halál és egyéb gondok nélkül indul. Minden fájl ugyanott van, minden ugyanúgy van beállítva, mint ahogy kikapcsoláskor hagytuk.

Lássuk a sebességet! A merevlemezről induló Windows 7 előzetes méréseink szerint átlagosan egy perc és néhány másodperc alatt jutott el a belépőképernyőig, az SSD-vel a sebesség csak 53 másodpercre javult. Megnyitunk egy nagy, hat megabájtos Word dokumentumot: ez korábban 8 másodpercig is eltartott, most egyetlen szekundum alatt ellepi a monitorot a sok képet tartalmazó doksi. A másolás? Egy 2,2 gigabájtos film átmásolása korábban 2 percig tartott, az SSD-vel a gép tíz másodperc alatt végez. A rendszer lekapcsolása húsz másodpercről tíz másodpercre gyorsult. Minden program minimális késleltetéssel indul, de gyanús, hogy valami nincs rendben, mert bár a gépben a legfejlettebb, az adattárolókkal való kommunikációt szolgáló csatlakozó található, ennél fürgébben kellene élednie.

SSD: a szilárdtest-meghajtóban semmi nem mozog benne, és kevesebbet is fogyaszt a winchesternél Forrás: Samsung

Nem úsztuk meg az újratelepítést

Végül mégis a Windows 7 újratelepítésére kényszerülünk. Szerencsére az SSD-vel már a telepítés is fürgébb, a vírusirtó, Office és hasonló dolgok után csak a Windows több mint száz frissítésének feltelepülése idegőrlő.

De legalább megérte: a teljesen friss rendszer 30-35 másodperc alatt elrajtol, amiből legalább tíz-tizenöt szekundum a régi típusú rendszertöltő egysége, a BIOS lomhaságára írható. Egy újabb számítógépen már egy UEFI nevű modul tölti be a szoftvert, amivel nem kell hosszan várakozni bekapcsoláskor, ezért akár tíz-tizenöt másodperc alatt is éledni tud a laptop. Mivel ez az alkatrész utólag nem cserélhető, a régebbi laptopot használóknak meg kell elégedniük a félperces starttal, de azért ez már nem olyan rossz.

A Word a szűz rendszeren is egyetlen másodperc alatt megnyitja a nagy dokumentumot, a film másolása is fürgébb egy kicsivel: átlagosan 17 másodperc alatt végzünk vele. A lekapcsolás végre 5-6 másodpercre gyorsul, pedig ugyanazok a szoftverek vannak a gépen, mint korábban. További előny, hogy soha többé nem kell töredezettségmentesíteni, sőt, ez tilos is, mert csak feleslegesen csökkenti az SSD élettartamát.

Mikor éri meg? Mikor nem?

A huszonötezer forintos beruházással tényleg új életet leheltünk a gépbe. Valószínűleg egy teljesen új, de még merevlemezzel szerelt laptop sem lenne fürgébb. A legolcsóbban 190 ezer forint körüli összegért találok olyan új hibrid laptopot, amiben SSD és winchester is volt, ami hasonlóan gyors. A Windows egyszerű újratelepítése ilyen fokú gyorsulást nem eredményezne.

Természetesen az SSD megvásárlásától csak a rendszer működése lesz gyorsabb, de ettől még a laptop - vagy asztali PC - grafikai teljesítménye nem javult, azaz nem lesz képes újabb játékok futtatására. Fontos tapasztalat, hogy bár a régi rendszer egyáltalán nem volt összegányolva mindenféle szoftverrel - csak néhány mobiltelefon kliensprogramját telepítettük rá az elmúlt egy évben -, a Samsung szoftverjével átköltöztetett rendszer nem volt olyan gyors, mint a saját magunk által telepített. Úgy tűnik tehát, hogy a félnapos telepítési macerát nem lehet megúszni: egy öt-hat éves gépet azonban ezért cserébe újra versenyképessé tehetünk.