A Vasember ruháját kaphatják az amerikai katonák

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A BBC híradása szerint az amerikai hadsereg különleges alakulatai egyetemekkel, kutatólaboratóriumokkal és csúcstechnológiákat fejlesztő cégekkel együttműködve dolgoznak a jövő katonájának szuperruháján. Bár a beépített hidraulikák révén viselőjének extra erőt és a fizikai behatások elleni védelmet kínáló ruha csupán koncepció formájában létezik, nevet már adtak neki. A TALOS rövidítés a Tactical Assault Light Operator Suit kifejezést takarja, ami nagyjából a "könnyű taktikai támadóruházatot" jelenti.

A hadsereg elképzelései és elvárásai szerint a ruházat a filmbeli Vasember ruházatához hasonlóan erősebbé tenné viselőjét, mivel a kezek és lábak mozgását hidraulikus motorok segítenék, ezek segítségével a katona gyorsabban futhat és nagyobb súlyokat emelhet, mint egyébként. Az egyelőre nincs tervbe véve, hogy a ruhával repülni is tudjon viselője. A rangos amerikai műszaki egyetem, az MIT kutatói jelenleg egy folyékony anyagokból készült páncélzaton is dolgoznak, amely elektromos feszültség vagy elektromágnesesség hatására szilárd formát ölt, így védve meg viselőjét a golyóktól.

Emellett a ruha a tervek szerint olyan anyagból készül majd, amely belsejében a viselő szervezetének működését monitorozó szenzorokat is tartalmaz. Ezek például a szívritmusát, testhőmérsékletét hidratáltságáról nyújtanának valós idejű információt.

A jövő katonája az amerikaiak elképzelései szerint a Google Glasshoz hasonló, beépített képernyőt tartalmazó miniszámítógépet visel majd, amelyen keresztül akár a távoli központtal is tudja tartani a kapcsolatot. Az amerikai hadsereg BBC-nek nyilatkozó tiszthelyettese, Chris Faris szerint a Vasemberéhez hasonló páncélruhát csak a hadiipar nem képes önmagában kifejleszteni, egy ilyen fejlett felszerelés kifejlesztéséhez számos iparág együttműködésére van szükség.