Malév-gépet festettünk az égre

égi galéria, ledsor a drónón, DDB
Vágólapra másolva!
A kedvünkért az egykori magyar légitársaság Boeingjét vetítette az éjszakába a magyar fejlesztésű hexakopter, amelynek képeit csak digitális kamerán át lehet látni.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben a Városliget közelében élők gyakran lehettek tanúi annak, hogy sötétedés után egy színesen villogó madzagot vontató, miniatűr légi jármű szeli át a levegőt az Ötvenhatosok teréhez közel eső füves réten. Mi is itt kerestük fel a drón építőit, akik egy Facebookon induló légi fényfestő projekthez fejlesztették ki az akár száz kilométeres óránkénti sebességre is képes hexakopterüket.

Ni csak, ott egy Malév-gép!

A gépről lelógó többméteres LED-sor tulajdonképpen képernyőként szolgál, ha a drónt lassú záridővel lefotózzák, a LED-ek pont olyan tempóban villannak fel, hogy a fotón nem csupán egy fénycsík, hanem egy komplett kép lesz látható a város felett lebegve - magyarázta el Balogh Zsolt, a projekt kreatív vezetője az Égi Galéria lényegét. Kérésünkre a Malév egykori Boeing 737-esének fotójával teszteltük a robotot: a valóságban csak azt látjuk, hogy a hatrotoros gép komótos tempóban elhúz előttünk, a célra állított digitális fényképezőgépen azonban már a repülőgép képe jelenik meg a térben.

A drónra egy facebookos alkalmazáson keresztül bárki elküldheti saját - szalonképes - fotóját, a beérkező képeket hétfőtől vasárnapig (október 7. és 13. között) esténként folyamatosan kivetítik a robotrepülővel az Erzsébet híd mellett lévő Március 15. téren. Egy nap alatt nagyjából négyezer fotót tud majd kivetíteni a robot, amelyeket a projekt kiötlői automatizált kamerájukkal meg is örökítenek. Minden beküldött felvétel utólag visszanézhető lesz a Facebookon. Egy trükkfelvételnek köszönhetően a drón által vetített fotók a közösségi oldalon elérhető streamen gyakorlatilag valós időben megjelennek a háttér elé vetítve.

Saját repülőnkről is a Duna-parton készült felvétel, amiről a járókelők mit sem sejtenek, hiszen egyikük sem járkált állvánnyal és fényképezőgéppel felszerelkezve, hogy megfejthesse a titkot. A lebegő képeket egyébként bármilyen egyszerű digitális kamerával vagy akár okostelefonnal is le lehet fotózni, ha elérhető a készüléken a lassú záridejű fotózás, és stabilan van rögzítve, hogy ne mozduljon be a kép.

Drónt akarsz? Építs egyet!

A fényfestő drónból két darab is készült, mindkettőt a Városliget közelében álló irodaház alagsorában lévő műhelyben szerelte össze Sik Eduárd, a DDB ügynökség kreatív technológusa, a robotvezérlés kifejlesztésében a Binaura nevű, interaktív installációkat fejlesztő csoport segédkezett.

A szerelőasztal mellett megtudjuk, hogy az elterjedt oktokopterrel - ilyet is mutattunk már be - szemben nem véletlenül esett a választásuk a három-három egymás felett elhelyezkedő rotort tartalmazó hexakopter kivitelére. Ennek ugyanis jobb a stabilitása, kevésbé érzékeny a széllökésekre, így az aljáról lelógó LED-es fénysort is függőleges helyzetben tartja: a fénnyel festett képek így csak minimálisan torzulnak egy szélben lebegő zászlóhoz hasonlóan.

Virtuális Malév-gépünk a Duna felett Forrás: DDB

A hexakopter egy nagyjából félórás repülést biztosítani tudó akkumulátorral és a LED-es fénycsővel két kilogrammot nyom a mérlegen. Sik Eduárd szerint néhány hónappal korábban még lehetetlen lett volna megépíteni a gépet, mert a lebegő fotók kirajzolásához is elég gyorsan vezérelhető fényű világító diódákat csak nemrég dobták piacra. A drónok árát nem árulták el a készítők, csupán annyit, hogy egy jobb bicikli árába kerül, de ez több százezer forint is lehet.

Virtuális gépünk közelebbről Forrás: DDB

Google Térképről tudja, merre kell menni

A drónt egy olyan távirányítóval lehet vezérelni, amelyhez hasonlóval a drágább rádió-távirányítású repülőgépeket is vezetik pilótáik. Hatótávja három-öt kilométer, a kapcsolat pedig hardveres titkosítást is használ annak érdekében, hogy ne lehessen eltéríteni a robotrepülőt.

Miután a fényfestéshez hosszú időn át fel és alá kell mozognia a drónnak, elengedhetetlen volt az, hogy képessé tegyék arra, hogy előre beprogramozott útvonalakon is tudjon közlekedni. Tájékozódni beépített GPS-ével tud, amelynek wifin keresztül lehet elküldeni a távirányító tetejére szerelt Nexus 7 táblagépen megnyíló térképen a követendő útvonalat. A drónvezérlő szoftver a Google Térképet használja, amelyen az esetek többségében jól látszódnak az olyan terepakadályok is, mint egy fa vagy egy szobor.

A hexokopter még a földön Forrás: DDB

A felhasználók által küldött fotók a Telekom hálózatára csatlakozó 4G-s routeren keresztül, szintén wifin jutnak el a drónra, ennek a sávszélessége gyakorlatilag bárhol elegendő már a feladatra, bár a beküldött képeknek nem is kell óriási felbontásúaknak lenniük.

A Telekom Égi Galéria Projektjét a Facebookon ezen a linken lehet felkeresni, a fotókat feltölteni a közösségi applikáción keresztül lehet a drón működtetőinek, akik 2013. október 7. és 13. között fogják kivetíteni a képeket sötétedés után a budapesti Március 15. téren.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.