Elkészült a valódi Transformer-robot

robot kocka, MIT,
Vágólapra másolva!
Az amerikai MIT kutatói egy apró kockákból gyakorlatilag bármilyen alakot felvenni képes robotot fejlesztettek ki. Az M-Blocks nevű fejlesztés apró, dobókockára hasonlító modulokból áll, amelyek mágnessel kapcsolódnak egymáshoz.
Vágólapra másolva!

Minden egyes kocka belsejében egy akár percenként húszezres fordulatra gyorsuló lendkerék található, amelynek hirtelen megállításával a megfelelő irányba lehet dönteni, így pozíciójuk bármikor megváltoztatható.

Ahogy a videón is látszik, a robotot alkotó modulok bármilyen irányba képesek áthelyezni magukat. A belsejükben lévő mágnest úgy alakították ki, hogy ha azonos pólusúak kerülnek egymás mellé, akkor a taszítóerő olyan irányba forgassa őket a kockák belsejében, hogy végül északi és déli pólusú, tehát egymás vonzó párok kerüljenek egymáshoz. Az M-Blocks prototípusai nem csak fordulni és egy másik kocka tetejére képesek felmászni, kisebbeket ugrani is tudnak a beépített lendkerék segítségével, így a teljes robot különböző alakokat is felvehet.

A fejlesztők célja, hogy a kockákat miniatürizálják, és végül egy ahhoz hasonló robotot hozhassanak létre belőlük, mint a Terminátor 2 című film folyékony fémből álló főgonosza, a T-1000-es. A tervek szerint a kockákból egyedi alkatrészeket, például világítást vagy digitális kamerát, esetleg extra akkumulátort tartalmazó modulok is készülnek majd, amelyek célfeladatok ellátásakor jöhetnek jól. A robot előnye, hogy ha valamiért szét is esik, bármikor képes újra felvenni eredeti, vagy a feladat végrehajtásához optimális alakot.

Bármilyen formát felvehetnek a mozgó kockák Forrás: MIT

Érdeklik a robotok? Kövesse a Techbázist a Facebookon is!