Utolsó szövetségese is otthagyta a Windows RT-t

Dell Latitude 10 Windows Tablet
Vágólapra másolva!
Komoly támogatóját veszítette el a Microsoft: a Dell bejelentette, hogy nem dob piacra olyan táblagépet, amely a Windows RT szoftvert használja.
Vágólapra másolva!

Ez az operációs rendszer a Windows 8-nak az a verziója, amelyet mobilprocesszorral szerelt, jellemzően kompakt méretű, hosszú üzemidejű, de korlátozott teljesítményű táblagépeken való használatra terveztek. A teljes Windows 8-cal ellentétben csak applikációk futtatására alkalmas, windowsos programokkal nem kompatibilis, bár egy kissé lebutított Office csomagot is tartalmaz.

A Dell szerint a Windows RT nem aratott sikert vásárlói körében, mivel csak korlátozott funkciókat kínált a teljes Windows 8-hoz képest. Ez utóbbi szoftverrel a cég továbbra is árusítani fog számítógépeket és táblagépeket.

Forrás: Dell

Windows RT-t futtató tableteket korábban az Acer, az Asus, a Lenovo és a Samsung is piacra dobott, de népszerűtlensége miatt ezek a cégek is szakítottak a korlátozott funkciókat kínáló operációs rendszertől. A BBC információi szerint a Dell volt a rendszer utolsó támogatója, bár az XPS 10 táblagépén még ez a szoftver fut, ez a termék hamarosan ki fog futni a kínálatból. Ezzel a lépéssel a Microsoft marad a szoftverplatform egyedüli támogatója, bár a saját márkanevén árult Surface táblagépeket nem is lehet világszerte megvenni.

A táblagépek piacán a Windows RT rémesen teljesít, az IDC piackutató cég adatai szerint mindössze 0,5 százalékos a részesedése, de még a teljes Windows 8-é is csupán 4 százalékos. Ezzel szemben az androidos gépek 62,6 százalékos, az iPad pedig 32,5 százalékos részesedéssel bír.