Mit tudnak most a legjobb fotósmobilok?

Sony xperia z1, Nokia lumia 1020, mobil telefonok
Vágólapra másolva!
A Nokia új csúcstelefonjában 41 megapixeles szuperkamera dolgozik, a Sony Z1-essel pedig a víz alá is lemerülhetünk. Melyik a legjobb fotósmobil?
Vágólapra másolva!

Imád fotózni, de nem szereti magával cipelni a fényképezőgépet? Nem probléma, a legújabb csúcskategóriás mobilok már kiváltanak egy kompakt digitális kamerát. A Nokia legfejlettebb mobilja, a Lumia 1020 és a Sony Xperia Z1-es csúcsmobiljának képességeit hasonlítjuk össze.

Ez a legjobb Nokia

Mit kell tudni a Lumia 1020-asról? A kártyafüggetlenül 180-190 ezer forintért elvihető mobil a Nokia jelenlegi legfejlettebb modellje, amelyben 38 megapixeles felbontású fotókat tud rögzíteni - ilyen nagy felbontást még a legtöbb digitális kamera sem kínál. Videóból full HD-t rögzít.

Balra a Nokia Lumia 1020 bumfordi kamerája, jobbra a vízálló Sony Xperia Z1 Fotó: Origo



A 4,5 colos képernyő HD-felbontású (1280 x 768 pixel) képet jelenít meg, Gorilla-üveg védi a karcolásoktól, a telefonon pedig Windows Phone 8 rendszer fut. A Lumia 1020-as 32 gigabájtos háttértárral rendelkezik, ami nem bővíthető, és egy 1,5 gigahertzes, kétmagos lapka hajtja meg. Támogatja a 4G-t, és NFC-lapkával is felszerelték, illetve jár hozzá a Nokia Here nevű, globális lefedettséget nyújtó, offline is használható navigációs szoftvere.

Bár Windows Phone szoftverre egyre több applikáció érhető el, az androidos kínálathoz képest ehhez a telefonhoz még sokkal kevesebb alkalmazásból lehet válogatni. Akkumulátora nem különösebben nagy kapacitású, ezt a telefont naponta kell tölteni, és a telepet nem is lehet kivenni a helyéről. A telefonhoz külön lehet venni a digitális kamerákéhoz hasonló, extra akkumulátort is tartalmazó markolatot.

Fürödni is lehet az óriásmobillal

A Sony legújabb csúcsmobilja 220-230 ezer forintért vehető meg függetlenül, extrájának a víz- és porálló kivitel számít. Ezt a telefont nemcsak esőben lehet bátran használni, de egy méter mély vízben sem lesz semmi baja. Akár a csap alatt is el lehet mosni, de búvárkodásra nem alkalmas, mert nem bírná ki a nagy víznyomást. Beépített kamerája full HD-s videót és 20,7 megapixeles állóképeket rögzít.

A baloldali Nokia kompakt, de hamar lemerül, a Sony behemót, de jobban bírja szuflával Fotó: Origo

A Z1-es egy nagy, ötcolos mobil, a képernyője full HD felbontású (1920 x 1080 pixel), belsejében 16 gigabájt hely van adatainknak, de ez kibővíthető micro-SD-kártyával is. A készülék szívét egy 2,2 gigahertzes, négymagos lapja jelenti, amelyen az Android 4.2-es rendszer fut, NFC-t és 4G-t ez a telefon is támogat. Navigációra a Google Térképet, vagy az Androidra elérhető egyéb megoldásokat lehet használni rajta. A bekapcsológombja elég idétlen helyen van, minduntalan a hangerőszabályzót nyomkodtuk helyette még két hét után is.

A nagy méretből adódóan sokkal nagyobb kapacitású akkumulátor fért a telefonba a Nokiánál: 3D-s játékok és hasonló, a processzort terhelő appok használata esetén ezt a telefont is naponta kell tölteni, de kímélőbb üzem mellett két-három napos rendelkezésre állást is ki tudtunk hozni belőle. A telepet ebből a telefonból sem lehet kivenni.

Mire jó 38 megapixel?

A Nokia telefonjának kamerája mellett ugyan 41 megapixeles jelző szerepel, de ez csak a képérzékelő szenzor felbontása, a gyakorlatban kicsivel kisebb, 34-38 megapixeles fotót tud rögzíteni attól függően, hogy szélesvásznú vagy hagyományos képarányú fotót készítünk. Az óriási felbontású fotók 15 megabájtot is elfoglalnak, ezért a telefon minden exponáláskor egy kisebb, 5 megapixeles kópiát is rögzít a fotókból: az egy megabájtos fájlokat már egyszerűen meg lehet osztani mobilneten keresztül is.

A szakállon jól látható a részletgazdagság különbsége Forrás: Origo

Az eredeti, több mint harminc megapixeles fájlt kizárólag PC-hez csatlakozva lehet kinyerni a telefonból, feltölteni kizárólag a kisebbik, 5 megapixeles fájlt engedi, ami kissé komplikálttá teszi a használatot. A Sony Z1-es esetében nincs ilyen gond, a tipikusan egy-három megabájtot foglaló 20 megapixeles képfájlokkal azt csinálhatunk, amit akarunk.

A 20 és a 38 megapixeles fotók közötti különbség egy képet normál módon megnyitva nagyjából akkora különbséget érzékeltünk, mintha a kisebbik felbontású képre Photoshopban élesítés effektust alkalmaztunk volna. Értelemszerűen jobban bele lehet zoomolni a Nokia nagyobb felbontású felvételeibe: például a Csengery utcai tűzfalról készült fotón a Lumia 1020-assal készült fotón még jól elkülöníthetők a téglák, a Z1-es felvételén viszont egybefolynak.

Nem csak a felbontás számít

Régóta tudjuk, hogy nem csak a felbontás számít egy fényképezőgépnél. A két mobil közül a Sony Z1-es színeit kissé fakónak találtuk, és az is hasznos volt, hogy az optika nagyobb átfogása miatt a finn mobillal exponált képen több dolog is elfért. Elvileg az óriási felbontás használata olyan digitális zoom használatát is lehetővé teszi a Lumián, ami minimálisan rontja csak a képminőséget: ez valóban működik, csak éppen szinte alig használtuk. Hiába egyébként az óriási felbontás, a mobil apró lencséje biztos, hogy nem képes ekkora felbontást kiszolgálni - azaz jó minőségben a szenzorra vetíteni a képet.

Baloldalt a Sony, jobbra a Nokia képe: utóbbi kevesebb fénynél is világosabb fotókat készít, de egyes részei beégnek Forrás: Origo

Nem minden tökéletes a Nokián sem: bár a kamera elég fürgén elindul az exponálógomb lenyomására, a fotók lementése két-három másodpercig is eltart. Ezzel szemben a Z1-essel fürgén, akár másodpercenként is lehet újra fotózni. A Lumia 1020-ast a LED-es háttérfény mellett a rendes fényképezőgépekéhez hasonló xenonvakuval is felszerelik (videózás alatt diódával tud világítani): ez egyértelműen jobban teljesített az esti portréfotóknál, kevésbé tette természetellenessé a felvételt, mint a Sony LED-es villanója. A vaku nélküli éjszakai felvételek közül a nokiásak világosabbak lettek a Sony fotóinál - a fejlettebb objektív több fényt juttat a szenzorra, bár a világos részek könnyebben be is égnek a fotókon.

Kevés zoom mellett a különbség is csekély (balra a Sony, jobbra a Nokia képe) Forrás: Origo

A full HD-s videók rögzítésekor pont ennek az ellenkezőjét tapasztaltuk. A Sonyval felvett beltéri videók világosabbak voltak, ugyanakkor sokkal zajosabb volt a képük. Normál fényviszonyok mellett a Nokia vett fel jobb minőségű videót, mert a Sony kamerája felvétel közben elég sokszor újrakereste az élességet. A Nokiával felvett videónkat ezen a linken, a Sonyval felvettet pedig itt lehet megnézni. A Nokiával készült tesztfotókat teljes méretben innen lehet egyben letölteni, a sonys fotókat pedig ezen a linken érheti el hasonló formátumban.

Melyiket szeressük?

Ha valakit kizárólag egy okostelefon fotós képességei érdekelnek, a Nokia Lumia 1020-assal jár jobban, a felbontás nagyságát leszámítva is ennek a felvételeit találtuk jobbnak. A finn gyártmány gyengéje a gyenge, naponta feltöltendő akkumulátor, és a Windows Phone platform kisebb alkalmazáskínálata. E két dologban a Sony Xperia Z1 jobban teljesít, akkumulátorának kapacitása másfélszer akkora, mint a Nokiáé, a két-három napos üzem sokak számára többet nyom a latban még akkor is, ha ez vaskosabb, nehezebb kivitellel jár együtt.

Érdeklik a legújabb mobilok? Kövesse a Techbázist a Facebookon is!