Helyet csinálna az EU a wifinek

Vágólapra másolva!
Egy EU-s tanulmány szerint olyan sok a wifihálózat, hogy nemsokára új rádiósávokat kell adni nekik.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság tanulmányának augusztus elsején publikált eredményei szerint egész Európában nagyon gyors ütemben nő a vezeték nélküli hálózatok száma. Az uniós előrejelzések szerint az otthonok mellett éttermekben, hotelekben vagy akár vonaton elérhető wifihálózatok gyökeresen megváltoztatják a fogyasztói szokásokat.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke szerint sokan a 3G és 4G szolgáltatásokkal szemben is az ingyenes, vagy kedvező árú wifiszolgáltatásokat részesítik előnyben. A hálózatok számának drasztikus emelkedése nyomán azonban új rádiós hullámsávtartományokat kell a wifi adatátvitel működéséhez hozzárendelni - derül ki a tanulmány ajánlásaiból.

Ha ugyanis azonos rádiósávban egymás közelében túl sok wifi működik, a vezeték nélküli szolgáltatás működése instabillá, lassúvá válhat, mert a hálózatok zavarják egymás működését. Ha kellően széles sáv áll rendelkezésre, mindegyik wifi elkülönülő frekvencián tud működni.

Az újabb, a korábbinál gyorsabb wifiszabványok ráadásul szélesebb frekvenciasávokat foglalnak a korábbiaknál, ezáltal ezek működtetése még több kapacitást foglal le.