Modern utastájékoztató rendszer épül Pécsen

Vágólapra másolva!
Félmilliárd forintból épít modern utastájékoztató rendszert a pécsi helyi járatú buszközlekedést üzemeltető Tüke Busz nevű társaság. A kivitelezést a T-Systems Magyarország Zrt. végzi.
Vágólapra másolva!

A Tüke Busz Zrt. összesen 162 autóbuszán újul meg az utastájékoztatási rendszer és az azt kiszolgáló informatikai háttér, lényegesen egyszerűsítve a turisták és a helybeliek dolgát egyaránt. Valamennyi buszra digitális tájékoztató táblákat szerelnek a szakemberek: a beltéri egységek az aktuális megállót mutatják majd, míg a külsők a járatszámról és az útvonalról adnak tájékoztatást. Utóbbiból mindjárt három is lesz buszonként: kerül egy a járművek elejére, hátuljára és jobb oldalára egyaránt.

Három külső és két belső kijelző kerül a pécsi buszokra Forrás: Tüke Busz

A beltéri kijelzőket – amelyekből a csuklósokba kettőt is szerelnek – hangosbemondók is kiegészítik, könnyebbé téve a látássérültek mindennapi közlekedését. A buszokba szerelt berendezéseket két dinamikus utastájékoztató tábla is kiegészíti majd, amelyek az uránvárosi buszvégállomáson kapnak helyet és a járatok indulási helyéről, idejéről lehet majd róluk tájékozódni. A rendszer működését buszonkénti fedélzeti számítógépek és korszerű központi szerverek fogják biztosítani.

A projekt kevésbé látványos elemeként hat járműre (köztük midi és csuklós buszokra is) utasszámláló szenzorok kerülnek. Így a Tüke Busznak lehetősége lesz naprakész adatokat gyűjteni az egyes útvonalak aktuális forgalmáról és ezeknek megfelelően optimalizálni a járatok sűrűségét.

A program teljes költségvetése közel 519 millió forint, amelynek 82,956%-a a Dél-Dunántúli Regionális Operatív Program keretéből származik. A befejezési határidő december 15-e, így az utasok még az idén biztosan találkozni fognak az utazás kényelmét biztosító újdonságokkal.