Négyezren vívták meg a világ legnagyobb űrcsatáját

eve online csata
Vágólapra másolva!
Az EVE Online számítógépes játék két legnagyobb szövetsége csapott össze vasárnap éjszaka. Közel háromezer virtuális hajó pusztult el.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb űrcsatája játszódott le július 28-áról 29-ére virradó hajnalban - adta hírül a The Verge informatikai híroldal. A több mint négyezer hajó részvételével zajló csatát csak azért nem vette észre a világ nagyobbik része, mert nem a Föld közelében, hanem az EVE Online nevű játékban történt.

eve online csata Forrás: The Mittani

Az EVE Online azért különleges játék, mert az ISK nevű belső fizetőeszközét egyszerűen át lehet váltani dollárra. Így azt is kiszámolták már, hogy a tegnapit megelőző rekordméretű csata során 20 ezer dollárnyi, azaz 4,5 millió forintnyi kár keletkezett. A vasárnap éjszaka zajló ütközetet még nem értékelték ki. Azt lehet tudni, hogy közel 2900 hajó semmisült meg a csatában, a veszteségekről bővebben a The Mittani nevű játékbeli vezér oldalán lehet olvasni. Ráadásul a vesztes csoport kiszorult a meghódítani vágyott 6VDT nevű csillagrendszerből.

A több mint négyezer fő részvételével zajló csatához a játék belső idejét is le kellett lassítaniuk a fejlesztőknek. Ez tette lehetővé, hogy minden játékos végre tudja hajtani az általa eltervezett manővereket, a gépek pedig ki tudják számolni azok következményét. Az időlassításra csak a legnagyobb, játékosok ezreit érintő eseményeknél van szükség.

A csata során a CFC és a TEST Alliance nevű nevű frakciók ütköztek meg egymással a 6VDT rendszer feletti uralomért. A csatát halálosan komolyan vették a résztvevők, a szembeálló flották admirálisai beszédeket mondtak, nyilatkozatokat juttattak el a sajtóhoz, a végsőkig való kitartásra biztatták pixelűrhajókban ülő embereiket. A győzelem érdekében a pénzben és időben mérve is drága hajókat is bevetették az összecsapásban. A CFC és a TEST az EVE Online világának két legnagyobb szövetsége, amelyek hónapok óta háborúban álltak egymással. Az éjszakai több mint ötórás csata ennek a háborúnak a legnagyobb ütközete.

Az EVE Online nem csak az óriási csatáiról híres, hanem arról is, hogy a szabályai nem tiltják a csalást és a többi játékos félrevezetését. A szövetségekbe és cégekbe tömörült játékosok egy különösen kegyetlen, szabályokkal alig rendelkező űrbéli kapitalizmusban játszanak. A nagy űrcsaták mellett így arra is kell figyelniük, hogy békeidőben egy beépített ember el ne vigye a cég pénztárát.