Mobilon jelez a wifis ajtócsengő

doorbot, okostelefon
Vágólapra másolva!
A DoorBot nevű eszköz kamerájával azt is megmutatja, ki áll a bejárati ajtóban.
Vágólapra másolva!

Akár akkumulátorról is működtethető, ezért bárhová könnyű felszerelni az amerikai fejlesztésű wifis ajtócsengőt, amelynek gyártásához az egyik közösségi finanszírozó portálon gyűjtöttek tőkét a fejlesztők. A csengőgombja mellett digitális kamerával, hangszóróval és mikrofonnal is felszerelt csengő wifin keresztül képes a bejárat előtt állók képét és hangját a lakás tulajdonosainak okostelefonjára vagy táblagépére közvetíteni.

A közvetítés nem csak lakáson belül működik, okostelefonján át akár a munkahelyén tartózkodó családfő is értesítést kap arról, ha otthon valaki csönget. A nettó kétszáz dollárba, vagyis szállítási költség nélkül mintegy 45 ezer forintba kerülő wifis csengőt az eredeti csengőgomb drótjára is rá lehet csatlakoztatni. Ha olyan helyen akarják elhelyezni, ahol nincs a falban áram, akkumulátoros üzemre is alkalmas: a fejlesztők szerint tipikus használat mellett - ha nem folyamatosan kaputelefonos beszélgetésre használják - elegendő évente feltölteni.

A DoorBot wifis okostelefon Forrás: BOT Home Automation

A gyártó szerint a wifis csengő olyan masszív kivitelben készül, hogy nagyon nehéz szétverni, és stabilan rögzíthető, ezért ellopása esetén a gyártó egy új példányt küld a vevőnek - legalábbis az USA-ban. A készülék a Lockitron nevű, okostelefonnal vezérelhető zárral is kompatibilis. A két eszközt kombinálva megvalósítható, hogy egy ismerőst a távolból, okostelefonon keresztül engedjünk be a lakásba.