Milliárdosok harcolnak a NASA épületéért

Launch Complex 39A, űrsikló kilövő platform
Vágólapra másolva!
Októberre eladja a NASA az űriskló program egyik legfontosabb épületét. Az Amazont vezető Jeff Bezos és a Tesla elektromosautó-gyárat igazgató Elon Musk is szemet vetett a kilövőállásra.
Vágólapra másolva!

A sikeres felbocsátásokon túl lévő SpaceX és az Amazon vezére által pénzelt Blue Origin száll versenybe a NASA egyik leghíresebb épületének megvásárlásáért - adta hírül a CNBC híroldal. A Floridában található Kennedy Űrközpont 39A jelű indítóállványa az űrsikló program egyik központi épülete. Innen indult el a legelső Space Shuttle, és innen indult utolsó küldetésére 2011. júliusában az Atlantis.

Az űrsikló program leállítása után a NASA-nak nincs oka fenntartani az épületet, ezért vásárlót keres rá. Csak a 39A jelű indítóállás eladó, a 39B-t az űrügynökség saját céljaira akarja megtartani, itt folynak majd a Space Launch System nevű következő generációs hordozórakéta-rendszer fejlesztései.

Űrsiklók már nem indulnak az indítóplatformról Forrás: NASA

A NASA épület azért jönne jól a két űripari cégnek, mert egy orbitális indítóállás megépítése óriási feladat. A Kennedy Űrközpont pedig minden szükséges infrastruktúrával rendelkezik. A SpaceX már két éve dolgozik azon, hogy saját kereskedelmi űrkikötőt építsen, de a siker még várat magára. A cég jelenleg Cape Canaveralról indítja rakétáit.

A Blue Origin jelenleg Kentben szereli össze eszközeit. Az indítások pedig a cég által a Jeff Bezos területén felépített 72 négyzetkilométeres űrkikötőből történnek. A szuborbitális gép tesztjei akkor is Texasban folytatódnának, ha a cég meg tudná venni a NASA épületet. A Blue Origin nagyobb hatótávolságű űreszközének fejlesztését azonban átköltöztetnék a Kennedy Űrközpontba.

Egyik zsebéből a másikba rakhatja át a pénzt a NASA, ha a SpaceX-et választja Forrás: NASA

A CNBC híroldal szerint egyelőre nem tudni, hogy mennyibe kerülne a 39A indítóállás megvásárlása. A NASA már szerződött a SpaceX-szel 1,6 milliárd forint értékben 12 teherűrhajó indítására, valamint 440 millió dollárral támogatja a legénység hordozására is képes Dragon űrrepülő fejlesztését. Na ez a cég veheti meg az indítóállást, a pénz egy része visszakerül a NASA-hoz. A licit azonban érdekesen is alakulhat, a cégek mögött álló milliárdosok vagyona nagyban eltér. Jeff Bezos közel tízszerannyi pénz felett - 25,2 milliárd dollár - rendelkezik, mint a SpaceX-et irányító Elon Musk.