Ingyen lehet YouTube-távvezérlője

Youtube Remote, távírányító app
Vágólapra másolva!
Olcsó okosmobilról is távirányíthatja a YouTube-ot, okostévé sem kell hozzá.
Vágólapra másolva!

Szerda este világújdonságként mutatta be a tévék HDMI-csatlakozójába illeszthető wifis kütyüjét a Google. A Chromecast nevű, nagyjából tízezer forintos áron várható szerkezet tulajdonképpen egy alapfunkciós miniszámítógép, amelyet okostelefonról vagy táblagépről lehet vezérelni. Az apró szerkezet gyakorlatilag egy webböngészőnek tekinthető, amely a mobil eszközről kiadott utasításoknak megfelelő videókat vagy zenéket játssza le wifin keresztül, kiváltva a számítógép tévéhez kapcsolásának szükségességét.

A YouTube távirányítására már évek óta lehetőség van, bár a YouTube Remote/ Távvezérlő nevű ingyenes app első beállítása nem olyan pofonegyszerű, mint amilyen a Google ígérete szerint a Chromecasté lesz.

Androidos készülékre ingyenesen lehet letölteni a YouTube Remote applikációt, de nem hivatalos verzióját Windows Phone rendszerekhez is el lehet érni, az iOS-es YouTube applikáció pedig beépítve tartalmazza a tévére küldés lehetőségét. Az app telepítése után jön a neheze, párosítani kell a képernyővel a mobilos alkalmazást. Ha valakinek okostévéje van, a megfelelő YouTube távirányító app által megadott kódot kell bepötyögni a telefonon vagy táblagépen.

A YouTube tévére optimalizált felülete, a feliratok és gombok indítás után eltűnnek Forrás: [origo]

Ha nem okos a tévé, csak egy hozzá csatlakoztatott PC-vel lehet megoldani a YouTube távirányítását böngészőn keresztül. Ehhez fel kell keresni a YouTube.com/tv oldalt, és F11-gyel teljes képernyős nézetre állítani a böngészőt. Itt elsőként be kell lépni a saját Google-fiókkal, majd a beállítások közt meg kell keresni a "Készülék párosítása" menüpontot. Az itt megjelenő kilenc számjegyű kódot kell bepötyögni a YouTube-mobilalkalmazásba, vagy a mobil böngészőjén megnyitott YouTube.com/pair oldalon megjelenő felületre.

Ezt követően a mobilon vagy tableten a YouTube Remote appban elindított videók nem magán a készüléken, hanem a tévén vagy a számítógép böngészőjén nyílnak meg teljes képernyős nézetben. Ez azért praktikus, mert a videók lejátszása alatt anélkül lehet szerkeszteni a lejátszandó felvételek listáját, hogy ez megzavarná a YouTube-mozizást. Tekerés, megállítás, következő videóra lépés? Minden elvégezhető mobilról. Az appból el lehet érni a saját videókat és lejátszási listákat, de kereséseket is lehet indítani, amelyeket egy tabletről sokkal kényelmesebb végrehajtani, mint mondjuk az okostévék távirányítójával.

Az androidos távvezérlőből minden fontos funkciót kényelmesen el lehet érni Forrás: [origo]

Összességében a jelenlegi YouTube-távirányítás használata elég macerás, csak az okostévét és okostelefont, tabletet használók számára lehet praktikus, mivel a Lejátszás gomb lenyomása után egy ikonra bökve egyszerűen kiküldhetik a videót a nagyképernyőre. A Chromecast jó eséllyel még az ő dolgukat is megkönnyíti majd, hiszen a Google megoldása nyitott egyéb szájtok gazdái számára is.