Retinább az iPadnél a Google új táblagépe

google nexus 7 tablet táblagép
Vágólapra másolva!
Az új Nexus 7 a világ legjobb képernyőjét kapta meg, de a cég a tévéket is meghódítaná új YouTube-kütyüjével.
Vágólapra másolva!

A keresőcég szerda este mutatta be saját márkanevén árult táblagépe, az Asus által gyártott Nexus 7 új verzióját. Az elődjével teljesen azonos néven piacra kerülő táblagépbe erősebb, másfél gigahertzes, négymagos lapka, és duplaakkora, két gigabájtos memória került. Az új hardver már full-HD felbontású, háromdimenziós játékokat is tud futtatni, bár a cég bemutatóján látható három program közül csak az Asphalt című autóversenyes játék új epizódja tűnt igazán látványosnak.

A legretinább táblagép

Az új Nexus 7 legfontosabb újdonságának azonban a jelentősen jobb minőségű képernyő számít. Az új modellbe ugyanis már 1920x1200 pixeles felbontású kijelző került, ami a hét colos méretnek köszönhetően rendkívül nagy részletességet jelent. Azonos méretű területen a készülék 323 darab pixelt tartalmaz, míg a legdrágább, Retina-kijelzős iPad csak 264-et, az iPad Mini pedig csak 163-at, az előző Nexus 7 pedig csak 216-ot. Egy táblagép kijelzője 300 ppi-s felbontás felett számít kiemelkedően jónak.

Az iPad képminőségét is lepipálj az új Nexus 7 Forrás: Google

A felbontás javítása révén nem csak a játékok vagy a videók mutatnak szebben, de a szöveges tartalmakat is kevésbé megerőltető olvasni az eszközön. A Nexus 7 felfejlesztésével az Apple iPad Minije jócskán elavultnak számít a képminőséget tekintve, bár az a készülék egy kicsivel nagyobb méretű a Nexusnál.

Az új típus 4G-s változatban is elérhető lesz az olcsóbb, csak wifivel szerelt modelleken kívül. A készülék támogatja az NFC érintéses azonosítást, akkumulátora pedig nagyobb kapacitású lett, akár 9 órás folyamatos HD-videolejátszásra, és tíz órányi internetezésre is képes.

A monó hangszóróval szerelt elődhöz képest az új Nexusban már sztereó hangszórók dolgoznak, amelyekkel virtuális térhangzás is előállítható. Az új Nexus 7-esen az Android legújabb, 4.3-as verziója fut, amelyet a Google a korábbi típusra is ki fog adni frissítésként. Ennek egyik hasznos újítása, hogy nem csupán több felhasználói fiókot tud kezelni, de például gyerekek vagy vendégek számára korlátozott funkciókkal bíró fiókot is létre lehet hozni. Ezzel a megoldással például a megvásárolható extra tartalmak meg sem jelennek a gyerekek előtt a játékokban csak akkor, ha azokat a szülő már megvásárolta.

A könnyebb kütyüt kényelmesebb hurcolni Forrás: Google

Az új Nexus 7-esnek egyelőre csak az amerikai árai ismertek, ott a legolcsóbb, 16 gigabájtos, wifis változatért nettó 229 dollárt, vagyis ötvenezer forint körüli összeget kérnek el. A 32 gigabájtos, wifis verzió 269 dollárba, tehát nettó hatvanezer forintba kerül, a 4G-s, 32 gigabájtos modellért pedig 350 dollárt 350 dollárt, vagyis 80 ezer forint körüli összeget kérnek el. A korábbi modell árazása alapján itthon 85-120 ezer forint körüli összegért várhatók az új Nexus 7 különböző verziói.

A YouTube megölné a tévét

A Google sajtótájékoztatójának legnagyobb bejelentése nem a héthüvelykes Nexus 7 táblagép volt, hanem egy apró, pendrive méretű eszköz, a Chromecast. Az eszköz nem csak kicsi, de el is van rejtve a tekintetek elől: a tévé HDMI-portjába kell bedugni. Ahogy a kütyü Chrome OS-en alapuló operációs rendszere elindul és megtanítjuk neki az otthoni wifi jelszavát, a tévé képes lesz beszélgetni a lakás összes okoseszközével.

A Chromecast nem egyszerű streaminget végez, úgy ahogy a korábbi társeszközök csinálták. Ehelyett a lejátszás feladatát teljesen átveszi a telefontól vagy táblagéptől. Maga kéri le a YouTube-tól és Vimeo-tól a videókat, a Google Music zenei szolgáltatástól a zenéket. Ezzel lehetővé válik a lejátszólisták közös szerkesztése, a telefonokat pedig akár ki is lehet kapcsolni, ha összeállt a lista. A Chromecast a nevével ellentétben nem csak Google termékekkel működik: iPhone-ról vagy PC-ről is lehet csatlakozni a kis eszközzel felokosított tévéhez.

Ez a kütyü megy a tévé hátulján lévő HDMI-portba Forrás: Google

Mindenki jöhet

A lejátszandó elemek átküldése a Google Cast nevű technológiára épül, amit bármely fejlesztő beépíthet a saját programjába. Nem jelent tehát semmit, hogy a Deezer zenestreaming szolgáltatás vagy egy Blip.tv videomegosztó most még nem szerepelt a támogatott oldalak között. Ha a Chromecast kütyüből milliókat adnak el, minden appban elérhető lesz a tévére küldés lehetősége.

"Arra fogunk emlékezni, hogy 2013 volt az év, amikor a telefon elfoglalta a TV-t" - mondta az Origónak Dobó Mátyás, a Magyar Telekom termékfejlesztési vezetője a tévéokosító kütyüről. A Google mindent megtett, hogy aláígérjen a versenytársainak. A hasonló funkciókat kínáló Apple TV-ért 99 dollárt kell kifizetni az Egyesült Államokban. A napokban a boltokba kerülő Chromecastot viszont harmadáron, 35 dollárért meg lehet venni. Ha ezt a közel nyolcezer forintos összeget a vámmal és a magyar áfával megnöveljük, még akkor is olyan árat kapunk, amivel a tévéokosító kütyü hazánkban is versenyképes lehet.