Atombombát dobhat Budapestre

detonáció szimulátor, Nukemap 3D
Vágólapra másolva!
A Google Földre épülő szimulációban az atomcsapás hatását lehet vizsgálni.
Vágólapra másolva!

A NukeMap 3D nevű szájt felkereséséhez a Google Föld böngészőbe telepíthető bővítményére is szükség van, de ennek telepítését automatikusan is felkínálja az oldal. Az oldal egy Alex Wellerstein nevű amerikai történész munkája, aki már tavaly elkészítette a szimulátor kétdimenziós változatát, a napokban azonban elkészült annak 3D-s verziójával.

A detonáció hatásait színes indikátorokkal is lehet vizsgálni Forrás: Nuclearsecrecy/Nukemap 3D

Az oldal lehetővé teszi, hogy a Google Földben elérhető műholdképes térképén bárki megtekinthesse, hogy egy adott helyen ledobott atombomba mekkora körzetben milyen mértékű pusztítást végezne. A NukeMap nem csupán egy 3D-s gombafelhőt rajzol ki a virtuális robbantás területére, be lehet állítani a hatást befolyásoló szélirányt és erősséget is. Az adatok birtokában a szimulátor megpróbálja megbecsülni a robbantás áldozatainak számát is, bár ez annyira komplex művelet, hogy maga a készítő is elismeri, hogy jó eséllyel pontatlan eredményt ad, hiszen a világ minden pontján egyetlen átlagos népsűrűséggel számol.

Így pusztítana a hiroshimai atombomba Budapesten Forrás: Nukemap

Mekkorát robbanna Pesten a hiroshimai bomba?

Ettől eltekintve a szimulátoron jól érzékelhető a különböző atomfegyverek hatása közötti nagyságrendbeli eltérés. Próbaképpen megvizsgáltuk vele, hogy mi történne, ha a Lánchíd pesti hídfőjénél csapódna be a Hiroshimában is bevetett, Little Boy nevűvel azonos, 16 kilotonnás hatóerejű bomba. Ez a belső kerületekben okozna pusztítást, a szimuláció szerint negyvenezer ember halálát okozná, közel 165 ezer sérülés mellett.

Hasonló mértékű, de valamelyest kisebb pusztítást okozna egy tíz kilotonnás atomfegyver, amellyel az idén Észak-Korea hajtott végre kísérleti robbantásokat. Ez a NukeMap szimulációja szerint közel 34 ezer ember halálát, és 129 ezer ember sérülését okozná.

Az észak-koreai kísérleti atomfegyver hatása Forrás: Nukemap

Amerika eltörölhetné a fővárost

Gyakorlatilag egész Budapestet el lehetne törölni a Föld színéről egy amerikai W-78-as termonukleáris robbanófejjel, amelynek határsa mintegy 350 kilotonna TNT-robbanószernek felel meg. A szimulátoron egy ilyen robbantás gombafelhője az egész fővárost árnyékba borítja, nem csupán a belső kerületeket. A NukeMap becslései szerint közel 330 ezer halálos áldozatát, és több mint hatszázezer sérülést okozna az amerikai hadsereg hadrendjében lévő nukleáris fegyver, amelyet interkontinentális ballisztikus rakétákra lehet felszerelni.

Ilyen nagy területen pusztítana az amerikai bomba Forrás: Nukemap