Neten gyűjtik a pénzt a csodamobilra

Ubuntu Edge, Ubuntu os, linuxos okostelefon
Vágólapra másolva!
Az Ubuntu Edge két szoftvert futtat, és nem csak mobil, hanem PC is lesz.
Vágólapra másolva!

Hétmilliárd forintnak megfelelő összeget akar összegyűjteni az Indigogo nevű közösségi finanszírozó portálon az Ubuntu Linux operációs rendszeréről ismert Canonical cég egy új okostelefon kifejlesztéséhez és gyártásához. A bejelentés első napján több mint hárommillió dollárt, vagyis 671 millió forintot kalapoztak össze, a fennmaradó 29 millió dollár begyűjtésére harminc nap áll a projekt rendelkezésére.

Új technológiák kerülnek majd bele Forrás: Ubuntu Edge

Ha összejön a gyártáshoz szükséges tőke, az Ubuntu Edge nevű készülék már jövőre az első vásárlók kezébe kerülhet. Ez egy viszonylag drága, átszámítva 180-200 ezer forintnak megfelelő összegért lehet majd beszerezni kártyafüggetlenül, bár a korai támogatók negyvenezer forinttal olcsóbban is hozzájuthatnak. Ez a tervezett felszereltséghez képest meglehetősen versenyképes ár, mivel a telefonban négymagos lapka, négy gigabájt memória, és egy telefonhoz képest hatalmas, 128 gigabájtos háttértár kap helyet. Az Ubuntu Edge-et HD-felbontású, 4,5 colos érintőképernyővel szerelik fel, amelynek felületét a tervek szerint zafírüveg védi majd a sérülésektől. A szintetikus zafírból készülő üveget jelenleg is alkalmazzák drága órákon, mivel a zafírnál csak a gyémánt számít keményebb anyagnak - okostelefonokon azonban eddig nem használták.

Nem csak telefon, PC is

Minek egy telefonba ilyen hatalmas flashmemória? Az Edge esetében erre azért van szükség, mert a tervek szerint a készülék nem csupán egy mobil operációs rendszert, hanem egy teljes értékű Ubuntu Linuxot futtat majd. Ez azt jelenti, hogy egy megfelelő, monitorhoz és billentyűzethez kapcsolt dokkolóba helyezve a telefon számítógépként is működő rendszer indul el a mobil verzió helyett.

Az Ubuntu Edge csúcsmobil Forrás: Ubuntu Edge

Mindez még nem minden, mert a készülékre a biztonság kedvéért egy második rendszert, Google Androidot is telepítenek, így ha arra van szükség, a linuxos alkalmazások mellett androidos appokat is tud kezelni. A tervek szerint a készülékbe ugyan csak átlagosnak számító, 8 megapixeles kamera kerül, támogatni fogja a 4G-t, és az NFC nevű érintés nélküli azonosítási megoldást is. A projekt honlapján lévő információk szerint szilícium anóddal szerelt, a tipikus modelleknél nagyobb kapacitású lítium-ion akkumulátorral lehet majd megvenni.

Támogass, vagy nem gyártunk!

A projekt oldalán publikált videóban a milliárdos Mark Shuttleworth, a Canonical első embere kampányol az új készülék támogatása mellett. Ha a készülék gyártásának teljes költségét a magánemberekből és vállalkozásokból álló közösségi befektetők nem képesek összeadni, a készülék nem fog piacra kerülni.

Az asztalnál PC-vé válik Forrás: Ubuntu Edge

A tervek szerint az Indiegogón összegyűjtött pénzből első körben negyvenezer darab készüléket fognak legyártani 2014 májusáig. Az egy-egy készüléket elővásárló magánemberek mellett a vállalati felhasználók akár százas csomagban is megrendelhetik az Edge-et akár továbbértékesítés céljából is. Shuttleworth nyilatkozata szerint azért ilyen magasak a termék kifejlesztésének és gyártásának költségei, mert a hibrid telefonban olyan megoldásokat alkalmaznak, amelyek még nem érték el a tömeggyártáshoz szükséges fejlettséget.