Magát szereli össze a svájci Transformer robot

Vágólapra másolva!
Magától összeáll, repül, majd darabokra válva a földre pereg a Zürichi Egyetem többrotoros repülő robotja. 
Vágólapra másolva!

Minden eddiginél többet tudó robotrendszer fejlesztettek ki a Zürichi Egyetem robotikai tanszékén. A rendszer alapegysége egy tenyérnyi méretű, rotort és egyszerű elektronikát tartalmazó gép, ami önmagában teljesen röpképtelen. Több hasonló robottal összekapcsolódva azonban akár szabálytalan formájú, mégis repülni képes multikoptereket képes alkotni.

A repülő robotokkal azt is lehet tanulmányozni, hogy az egyes konfigurációk mennyire stabilak. A lenti videón látható, hogy a négy rotorral rendelkező kvadrokopter folyamatosan remeg lebegés közben, elég azonban egy-két további robotegységet adni a géphez, hogy rezzenéstelenül tudjon állni a levegőben.

Minden landolás kényszerleszállás

Az egyes robotegységek röpképtelensége miatt az elosztott robotrendszer földön szereli össze magát. Mindegyik egység rendelkezik hajtott, bármely irányba mozogni képes kerekekkel, így a földön össze tudnak kapcsolódni. A levegőben való összekapcsolódás egyelőre még nem megy a robotoknak.

A raj nem csak lebegni képes együtt, hanem akár le is tudnának szállni. A kutatók azonban úgy tervezték meg a gépeket, hogy kibírják a kényszerleszállást is. Elég csak kikapcsolni a robotokat összekötő elektromágnest ahhoz, hogy a nagy multikopter darabjaira essen és lezuhanjon. A földön aztán az egységek újra egymás mellé navigálnak, és új formációban képesek felszállni.

Ember nélkül nem működik

Rajként működő, egymás pozíciójával tisztában lévő és ahhoz igazodó repülő robotokat már korábban is fejlesztettek. A svájci egyetemen kidolgozott rendszer annyival tud többet, hogy a robotok képesek összekapcsolódni, és villámgyorsan tudnak reagálni az új alakkal járó megváltozott aerodinamikai tulajdonságaihoz.

A Zürichi Egyetemen 2008-ban kezdtek el dolgozni a moduláris repülő roboton, és a 2009-es tavaszi félév végére már rendelkeztek működő prototípusokkal. A következő években egyre kecsesebb és egyre több szenzort tartalmazó alkotóelemek készültek el. A legújabb verzió már 3D-nyomtatóval készített házzal rendelkezik.

Attól még messze vannak a svájci kutatók, hogy a filmekben látható, több részből összeálló valódi Transformers robotot alkossanak. A DFA rendszernek elemei ugyan már valós időben kommunikálnak egymással, ám ahhoz, hogy a robot ne sodródjon el a multikopter, még emberi irányításra vagy külső mozgásfigyelő rendszerre van szükség. A kutatók dolgoznak azon, hogy a levegőben is újra tudjanak rendeződni a robotok, távlati céljuk azonban nincs a multikopterrel: mindig oktatási eszköz marad.