A kikapcsolt mobilt is feltérképezi az NSA

Vágólapra másolva!
Kiszivárgott információk szerint az amerikai titkosszolgálatok a kikapcsolt mobilok pozícióját is képesek meghatározni.
Vágólapra másolva!

Az Edward Snowden által kirobbantott amerikai internetes megfigyelési botrány részeként kiszivárgott újabb információk szerint a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) munkatársai bármely mobiltelefon földrajzi pozícióját képesek meghatározni - adta hírül a Washington Post amerikai napilap. Erre akkor is képes az ügynökség, ha a telefon ki van kapcsolva.

A Washington Post szerint a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően a több mint harmincezer munkatársat foglalkoztató Nemzetbiztonsági Ügynökség vált az al-Kaida és más terrorszervezetek elleni küzdelem legfontosabb hírszerző szervévé.

A mobiltelefonokról begyűjtött földrajzi koordinátákat a haditengerészet különleges egységének, a Navy SEAL-nek juttatták el. Ennek csapatai számára a mobiltelefont használó célpontok mozgása egy digitális térképen követhető volt - derül ki a cikkből.

Az NSA 2004-ben az amerikai hadsereg Különleges Műveletek Egyesített Parancsnoksága, a JSOC különleges egységeinek rendelkezésére bocsátott egy olyan technológiát, amely akár a kikapcsolt mobiltelefonok pozíciójának meghatározását is lehetővé teszi. A "The Find", vagyis a keresés névre keresztelt technológiával a célpontok nyomon követése még egyszerűbbé vált.

A célpontok helyzetének elég pontos meghatározását biztosító mobiltelefonok a terroristavezetők elleni dróntámadások végrehajtását is jelentősen megkönnyítették. Az amerikai, pilóta nélküli gépekkel végrehajtott támadások során eddig összesen 746 embert öltek meg, akik közül legalább 147-en voltak vétlen civil áldozatok, közülük 94 gyerek a kiszivárgott információk szerint.