Kétmillióan dolgoznak a szuper-felhőkarcolón

Sky City, Az Égi Város,  Csangsa város, a világ legmagasabb toronyháza felhőkarcoló
Vágólapra másolva!
Elkezdték építeni a világ legmagasabb felhőkarcolójának alapjait a közép-kínai Csangsa városában. A 208 emelet magas épület jövő áprilisra már el is fog készülni.
Vágólapra másolva!

Minden számot tekintve rekordméretű felhőkarcoló épül Csangsa városában. Az Égi Város nevű épület kilenc méterrel magasabb lesz a jelenleg rekordernek számító Burdzs Kalifánál. A több millió négyzetméteres szuper-felhőkarcoló 208 lakószintet fog tartalmazni, a legkisebb lakása hatvan négyzetméteres lesz, de készülnek benne 520 négyzetméteres lakosztályok és üzlethelyiségek is.

A lakókat 93 lift fogja szállítani, de lesz lépcsőház és út is az épületen belül. Akinek a lift is lassú, az négy helikopter-leszállóhely közül válogathat majd. A legmagasabban lévő leszállóhely 727 méteren lesz.

Több száz méterrel fog Csangsa felé magasodni az Égi Város Forrás: Broad Group építőipari vállalat

Az Égi Város szintjeinek alaprajza átlagosan hatvanemeletenként változik. A piramisra hasonlító épület legalsó szakasza közel 125 méter széles, a hatvanadik szint után keskenyedni kezd, itt már csak kilencvenhárom méteres. A százhuszadik szinten felül csak hatvan, a százhetvenedik és a tetőt jelentő 202. szint között pedig már csak harminc méter széles az épület. A felhőkarcolót építő Broad Sustainable Building nevű kínai cég szerint a szimmetrikus, piramisra hasonlító alak teljes stabilitást biztosít majd. Az épület pedig akár egy kilences erősségű földrengést is kibír.

Nyolcszáz méteres ökoház

Az építőcég honlapján található ismeretterjesztő anyag szerint az épület négyszeres üvegezéssel fog rendelkezni, a falat pedig húsz centiméteres szigetelés fogja borítani. Az épület fűtési és hűtési rendszerét is úgy tervezték meg, hogy minél kevesebb energiát fogyasszon. A BSB szerint az Égi Város annak a bizonyítéka lehet, hogy a felhőkarcolók nem szükségszerűen energiaéhes monstrumok.

Hatvan méterenként változik a szintek alaprajza Forrás: Broad Group építőipari vállalat

A jövőre átadandó épület a science-fiction könyvek épületvárosait idézi. Alig van ok arra, hogy a lakók elhagyják a komplexumot: a sportpályák, színházak, szórakozóhelyek, bevásárlóközpontok az épületen belül találhatók. Még 86 ezer négyzetméternyi farm és nyolcezer négyzetméternyi, az égre néző park is helyet kapott az Égi Városban.

Egykettőre felhúzzák

A Broad Sustainable Buildingnek van tapasztalata a gyors építkezésben. A vállalat 2010-ben hat nap alatt felépített egy 15 emeletes szállodát, 2011-ben pedig tizenöt nap alatt egy 30 emeleteset. Az Égi Város felépítésére hét hónapot szán a cég, igaz, ebbe az időbe nem számolták bele a szuper-felhőkarcoló alapozásához szükséges időt.

Hét hónap alatt elkészülhet az Égi Város Forrás: Broad Group építőipari vállalat

Az építkezést az gyorsítja fel, hogy a gyártó és összeszerelő munkának csak tíz százaléka zajlik ott, ahol az épület állni fog. A háttémunkákat a BSB összeszerelő üzemében végzik majd. A különböző modulok összeszerelése az, amit már mindenképpen a felhőkarcolóban kell majd elvégezni. A munkások száma is hasonló arányokat mutat: az előzetes gyártáson kétmillióan, az összeszerelésen háromezren fognak dolgozni.