Gagyi iPhone-töltő okozhatta a kínai nő halálát

Vágólapra másolva!
Kínában sokan használnak veszélyes, utángyártott adaptert, amely nem kínál kellő érintésvédelmet.
Vágólapra másolva!

Néhány nappal ezelőtt adta hírül a Hszinhua kínai hírügynökség, hogy egy kínai nőt halálos áramütés ért egy telefontöltőre dugott iPhone felvételekor. Bár a haláleset vizsgálata még folyamatban van az esetről szóló kínai tévébeszámolókon jól látható, hogy a nő egy nem eredeti töltőt használt iPhone 4-esével.

A kínai közszolgálati tévé által megszólaltatott távközlési szakértő, Hsziang Ligang szerint az utángyártott töltők használata gyakori jelenség az országban. Hsziang azonban kiemelte, hogy az utángyártott töltők bár sokkal olcsóbbak az Apple drága alkatrészénél, sokszor veszélyesen rossz minőségben készülnek - írja az Electronista technológiai blog.

A blog a Google egyik munkatársának kísérletét is hivatkozta, aki néhány hónappal korábban Kínából beszerzett, hamisítvány töltőt tesztelt le. Vizsgálata szerint ez annyira rossz minőségben készült, hogy nem kínál megfelelő érintésvédelmet, mivel kivitele nem elég biztonságos. Az Electronista szerint az eredeti iPhone töltőkbe olyan áramkörök vannak beépítve, amelyek megakadályozzák, hogy a telefont akár nedves kézzel megfogó felhasználó áramütést kapjon.

A kínai tévés beszámolók szerint az elhunyt nő iPhone-ja, és annak töltője a halálos áramütést követően is működőképes maradt, bár a telefon külsején égésnyomok keletkeztek. Családja szerint a nő a készülékhez kapott eredeti töltőt használta, de mivel az ázsiai országban hamis Apple-boltok is működnek, nem kizárt, hogy ennek ellenére sem volt eredeti az alkatrész. A készüléket és a töltőt jelenleg a rendőrség vizsgálja.