Kémek ellen védene a Google

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A CNet amerikai technológiai hírportál információi szerint a Google titkosítási megoldásokat tesztel a Google Drive felhőtárhelyre feltöltött felhasználói fájlok védelmének biztosítására. Erről a hírportál névtelenséget kérő forrásokból értesült. A CNet úgy tudja, hogy a keresőcég aktívan teszteli a titkosított adattárolás lehetőségét, amellyel a felhasználói adatokat mindennemű megfigyelés, így akár a kormányzati hírszerző szervek lehallgatásától is meg lehetne óvni.

A hírportál információi szerint a Google Drive-ra ugyan titkosítva érkeznek meg az adatok, de az adatközpontban lévő szervereken normál állapotban tárolódnak. Ennek az az oka, hogy a titkosított adatok kezelése több erőforrást igényel, és bonyolultabb a bennük való keresés kivitelezése is - írja a CNet.

A Google Drive-ra természetesen a felhasználók gépén titkosított fájlokat is fel lehet tölteni, de ez a portál informátora szerint csupán a rendszerbe feltöltött adatok néhány százalékára jellemző. Ha az adatokat a Google titkosítva tárolná, az valószínűleg nagyobb bizalmat ébresztene a felhasználókban is.

Két kulcsos titkosítást alkalmaz a Kim Dotcom, a bezárt Megaupload vezetője által használt Mega nevű fájltárhely szolgáltatás is. Ennek használatakor a jelszó szolgál privát kulcsként, amelyhez a rendszer egy nyilvános kulcsot is generál, amelyet azoknak kell megadni, akikkel az adott fájlokat meg akarjuk osztani.