Hajóroncsokat tárhat fel a robotrák

Crabster, tengerfenéken tevékenykedő robot, Kiost
Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Nagyjából egy személyautóval azonos méretekkel rendelkezik, a folyók, tavak vagy tengerek medrében pedig a rákéhoz hasonló hat lábával tud közlekedni a Crabster nevű robot. A KIOST nevű dél-koreai óceánkutató társaság fejlesztése már idén nyáron segíteni fog tudósokat elsüllyedt hajóroncsok feltárásában.

Crabster, a tengerfenék kutatója a felszínen Forrás: Kiost / YouTube

A másodpercenként másfél méteres sebességgel haladni képes jármű esetében kifejezetten előnyös a rákéhoz hasonló lábak alkalmazása a hagyományos tengeralattjárók propelleres meghajtásánál, mert ez nem veri fel a tengerfenéken lévő iszapot vagy hordalékot, ami jelentősen rontja a látási viszonyokat.

A Crabster első két gépi végtagját úgy tervezték, hogy azzal ne csak meghajtani lehessen a járművet, hanem tárgyak megfogására is alkalmas legyen, a felvett tárgyakat a robot szája helyén kialakított tárolóba tudja helyezni a robot. Hátsó lábait letámaszva a robot a felszínen végzett tesztek során egy tíz kilogramm tömegű tárgyat is fel tudott emelni.

A rákformájú kép összesen tíz kamerával van felszerlve, de a térérzékelést nagy hatótávolságú lézerradar is segíti rajta, amely kétszáz méteres távot képes letapogatni. A robot formáját számítógépes szimulációk segítségével alakították kellően áramvonalasra, hogy a gép áramlatokban is használható legyen. A Crabster egyelőre egy külső áramforrásról kapja a működéséhez szükséges energiát, így akár 24 órán át is folyamatosan bevethető.

Későbbi változata a tervek szerint akkumulátorról is működni fog, tervezői pedig úszni is megtanítanák a mesterséges végtagok mozgatása révén a KIOST kutatói.