Vizelet is töltheti a mobiltelefont

vizelet, pisi, kémcső
Vágólapra másolva!
Az emberi melléktermékből mikrobák termelnek energiát egy új áramforrásban.
Vágólapra másolva!

A University of the West of England (UWE) és a University of Bristol kutatói olyan megoldást fejlesztettek ki, amely kifejezetten hulladékanyagokból és szennyvízből képes hasznos energiát kinyerni. A speciális áramforrás meghajtásához az egyik ideális anyag az emberi vizelet - nyilatkozza dr. Ioannis Ieropoulos, az UWE kutatója az egyetem oldalán elérhető videón.

A felvételről kiderül, hogy az egyetem robotikai laboratóriumának munkatársaitól gyűjt be kellő mennyiségű vizeletet a kísérletek elvégzéséhez. A kutatók olyan kísérleti üzemanyagcellákat hoztak létre, amelyekben különböző mikroorganizmusok bontják le a vizeletet. A szabad szemmel nem látható organizmusok az emberi emésztőrendszerben, vagy a talajban lévőkhöz hasonlóak. A vizelet lebontása során a mikrobák elektromos energiát termelnek, amelyet egy vízszűrőhöz hasonló szerkezettel nyernek ki, amelyen átpumpálják.

Az asztalnyi méretű szerkezet mikrobáival már sikerült annyi energiát előállítani, amellyel annyira fel lehetett tölteni egy egyszerű Samsung mobiltelefont, hogy a telefonról el tudjanak küldeni egy SMS-t, elindítsák a böngészőt, illetve egy rövid hívást bonyolítsanak. Ieropoulos szerint azonban a jelenlegi tesztekkel csak az eljárás működőképességét vizsgálták, hamarosan elkészülhetnek egy olyan megoldással, amely teljes egészében fel tud tölteni egy telefont.

A projektet Bill Gates és feleségének jótékonysági alapítványa is támogatja, amely korábban versenyt írt ki a világ fejlődő országainak életét segítő vécék kifejlesztésére. A brit kutatók szerint jó esély van arra, hogy a szegény országok számára az emberi ürülékből a telefon töltésén kívül akár világításhoz, vagy a víz melegítéséhez szükséges villamos energiát lehet majd biztosítani a megoldással.