Vágólapra másolva!
Számítógéppel buktatták le az álnéven író J. K. Rowling brit írónőt. A Harry Potter könyvek szerzőjének Robert Galbraith néven kiadott regényét az Oxfordi Egyetem professzora segített leleplezni.
Vágólapra másolva!

Egy twitterüzenet miatt kezdett nyomozni a The Sunday Times brit napilap az elsőkönyves Robert Galbraith író után. Az üzenet azt sugallta, hogy a név mögött ismert író rejtőzik. Az eredményesnek bizonyuló nyomozás nem csak újságírói, hanem számítástechnikai eszközökkel is zajlott. A lap Peter Millicant, az Oxfordi Egyetem professzorát kérte fel, hogy elemezze több ismert szerző műveit, és Galbraith egyetlen, The Cuckoo's Calling című regényét.

Mivel a brit lap nem kapott pontosabb tippet, hogy melyik sikerszerzőt kell keresni az álnév mögött, ezért a számítógépes nyelvész PD James, Ruth Rendell és Val McDermid szövegeire is lefuttatta a teszteket.

A Harry Potter regényekre hasonlított Galbraith könyve Forrás: AFP/Jens-Ulrich Koch

"Olyasmiket teszteltem, mint a szavak és mondatok átlagos hosszúsága, bekezdések hossza, egyes szavak gyakorisága, az írásjelek használatának módja" - mondta a BBC-nek Peter Millican. A professzor tesztjei alapján a Galbraith neve alatt megjelent krimi jobban hasonlított az Átmeneti üresedésre és a Harry Potter és a Halál ereklyéire, mint a tesztben résztvevő többi könyvre.

Nem lehet rá figyelni

"Az ilyen vizsgálatoknak az az előnye, hogy a szövegek nagyon általános jellegzetességein alapulnak: mondatok hosszúságán, vagy a "the", "to" esetleg "in" szavak használati gyakoriságán" - mondta Millican. Ezek olyan jellegzetességek, amelyekre az ember nem figyel tudatosan. Nem kell ritka, a szerzőre jellemző szavakat vagy történetvezetési mesterfogásokat keresni.

Nyelvi apróságok buktatták le az írónőt Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A professzor szerint hasonló vizsgálatokat hagyományosan azonos zsánerbe tartozó, eltérő szerzőtől származó regényeken szoktak végezni. Most azonban egy krimi és más zsánerművek közt mutattak ki szoros hasonlóságot, mert ugyanaz volt a szerzőjük.

Másokat is lebuktatott már a program

Millicannek nem Rowling lebuktatása volt az első munkája a szövegösszehasonlítás területén. A professzor honlapján megtalálható a Signature nevű stilisztikai elemzőprogram ismertetése. A Signature-rel vizsgálta meg a 2008-as amerikai elnökválasztás előtt felszállt pletykát, amely szerint Barack Obama Apám álmai című könyvét egy amerikai terrorista, Bill Ayers írta volna.

De ezt a szoftvert használta Millican annak igazolására is, hogy egy névtelen, 1821-es Faust fordításnak Coleridge a szerzője. A kötet új kiadásain már fel is tüntetik a fordító nevét.