Mire jó egy óriástablet?

Sony Vaio laptopok
Vágólapra másolva!
Félmillió forint, tizenegy órás üzemidő: a Windows 8.1-gyel teszteltük a Sony ultrabook táblagépét.
Vágólapra másolva!

Nem szeretne külön táblagépet és notebookot használni? A Microsoft elképzelése szerint a Windows 8.1 megjelenésével már az utolsó akadály is elhárul az univerzális, mindkét célnak megfelelő számítógépek megjelenése elől. Ezek egyik előfutára a Sony Vaio Duo 13, ami egy ultrabook - vagyis vékony notebook - és egy táblagép hibridje, amelynek szerencsére nem adtak külön nevet, mert az ultratablet vagy a tabletbook elég furcsán hangzana.

Miért nehezebb a táblagép a laptopnál?

A hibrid gép mellé egy hagyományos kivitelű, de érintőképernyővel szerelt Vaio Pro 13-as ultrabookot is kaptunk összehasonlításul. A két gépet egymás után kézbe véve azonnal feltűnik, hogy a táblagép sokkal nehezebb az ultrabooknál: utóbbi csak egy kilót nyom a mérlegen, míg a hibrid gép harminc dekagrammal nehezebb.

Hatalmas a képernyő, de nem is könnyű így tartani Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A különbség okára a használat első másfél órájában fény derül: a Duo 13-ast sokkal nagyobb kapacitású akkumulátorral szerelték fel, mert 11 órán át állta a strapát szokásos akkumulátortesztünkön, melynek során folyamatosan YouTube-videókat játszottunk le rajta. Ez nagyjából egy jóval kisebb teljesítményű, bár kompaktabb és könnyebb iPad üzemidejének felel meg, ami azért nagy szó, mert a Duo 13-as egy teljes értékű számítógép. Az azonos teljesítményű hardverrel, de kisebb akkuval szerelt ultrabook már négy óra után feladta.

Ágybavivős laptop

A hosszú üzemidőnek ára van: a 13 colos hibridet bizony nem olyan kényelmes használni, mint egy hagyományos tabletet. Egy ilyen nagy és nehéz gépen biztosan nem fog senki e-könyveket olvasni, de még a kedvenc hírolvasó appokat sem lehet kényelmesen használni vele. A billentyűre hajtható érintőképernyő inkább akkor jön jól, ha valaki a kanapén akar filmeket nézni, vagy a gyerek játszik rajta.

Jól mutat a fotón, de nem kényelmes így olvasni Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A hibrid gépen a laptopoktól eltérő módon nem felhajtani, hanem kinyitni kell a képernyőt. Ez a kialakítás ugyan lehetővé teszi a táblagép formátumba állítást, de több hátránnyal is bír. Egyrészt a kijelző folyamatosan ki van téve a karcolásoknak, hiszen mindig kívül van, bár legalább strapabíró üvegből készült. Másrészt viszont nem lehet állítani a dőlésszögét, mivel csak egyetlen pózban lehet rögzíteni felhajtás után.

A baloldali hibrid vastagabb és nehezebb ultrabook társánál Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A géphez a Samsung Note eszközökéhez hasonló érintőceruzát is mellékelnek, ennek azonban nincs fix rögzítést biztosító helye a gépházon, csak egy kinyitható lyukat kapott, amibe kinyitott módban bele lehet állítani, illetve az alapcsomagban található egy ceruzatartó, amit a laptop oldalára lehet felszerelni.

Tényleg jobb a Windows 8.1

A Vaio Duo 13-asban és a Pro 13-asban is az Intel idén debütált Haswell kódnevű Intel Core i5 lapkája dolgozik, amely beépített grafikus gyorsítót is tartalmaz, és érezhetően kevesebbet fogyaszt elődeinél. A sebességre egyik gépnél sem lehet panasz, mivel a Windowst nem merevlemezről, hanem a jóval gyorsabb SSD meghajtóról tölti be. Régebbi játékok futtatására ez a hardver elegendő, de azért alapvetően nem gamereknek szánják a két új Vaiót.

Egyedül a bekapcsológombot találtuk túl kicsinek, ennek helyét percekig kerestük az első bekapcsoláskor. Mindkét gép full-HD felbontású képernyővel rendelkezik, így a képminőségre sem lehet panasz, a hangzás is szebb egy tipikus laptopénál, a magyar kiosztású billentyűzeteik pedig világítanak a sötétben.

A full-HD-s képernyő minőségére nem lehet panasz Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Rövid próbálgatást követően mindkét gépre feltelepítettük a Windows 8.1-es frissítésének béta verzióját. Csodát ugyan ez sem hoz, de valóban használhatóbbá teszi a gépet. Egy új program feltelepítése nyomán már nem kerül automatikusan a program indítócsempéje is a nyitóképernyőre, így az nem lesz már a használat első órájában teleszemetelve, a felhasználónak manuálisan kell odahelyeznie mindent, amit szükségesnek tart.

Hasznos, hogy az új nyitóképernyőről több beállítási lehetőség érhető el, mint korábban, a régi Windows Asztalra helyezett Start-menü-klónnál viszont a külsős cégek fejlesztéseit praktikusabbnak találtuk.

Ez tényleg félmillióba kerül?

A Vaio Duo 13-as hibrid gép mindössze 128 gigabájtos SSD_meghajtóval, Core i5-ös processzorral, 4 gigabájt memóriával és full-HD-s képernyővel 480 ezer forint. Ez több mint 140 ezer forinttal több, mint a hasonló méretű és tömegű, bár kisebb felbontású képernyővel szerelt, ám ugyancsak félnapos üzemidővel rendelkező Apple Macbook Air ára. Ebből egy erősebb i7-es lapkával, dupla ennyi memóriával és háttértárral felszerelt konfiguráció kerül hasonló összegbe, igaz, ez táblagépként egyáltalán nem használható.

Klikkelni is lehet az érintőceruzával Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Összességében azonban a Sony Vaio Duo 13-as sokkal inkább számít laptopnak, mint táblagépnek, a két típus univerzális kombinációja még nem kiforrott, és sokkal olcsóbbnak kellene lennie ahhoz, hogy jó vételnek minősítsük. A Vaio Pro 13-as ultrabook 380 ezer forintba kerül, és mivel könnyű, nagyon vékony és remek az érintőképernyője, jobb választásnak tűnik - ám akkumulátoros üzemideje jócskán elmarad hibrid társáétól. Tanulságként azt szűrtük le, hogy már megérkeztek azok a laptopok, amelyeknek már nem kell állandóan a töltöttségét figyelni, de még legalább két év kell ahhoz, hogy ezek elérhető áron legyenek megvehetők.