A világ legjobb fotósmobilja a Nokiától

Nokia Lumia 1020
Vágólapra másolva!
A Lumia 1020-as 38 megapixeles fotókat rögzít, és kevés fénynél is használható: a Nokia új mobilja lehet a legjobb fotósmobil a világon.
Vágólapra másolva!

Egy évvel ezelőtt a cég már próbálkozott egy fotós szupermobillal, de komoly áttörést csak a csütörtök délután bejelentett Nokia Lumia 1020-as készülék hozhat a finn gyártónak. Az elavult operációs rendszert használó elődtől eltérően az új, 4,5 colos, HD-felbontású képernyővel szerelt modell már a korszerű Windows Phone 8 szoftvert használja, és riválisainál jóval nagyobb, 41 megapixeles képérzékelővel rendelkezik.

Sokkal több pixelt rögzít a riválisoknál

A maximálisan rögzíthető képméret ugyan csak 38 megapixel (ez 7712 x 5360 pixeles felbontást jelent), ám ez még így is nagyságrendekkel nagyobb például az iPhone 5 nyolc megapixeles és a Samsung Galaxy S4 tizenhárom megapixeles felvételeinél.

A Nokia Lumia 1020 Forrás: Nokia

Már a korábbi modell tesztelésekor azt tapasztaltuk, hogy az ilyen hatalmas felbontású képek használata a mindennapokban nehézkes: a fájok olyan nagyok, hogy nehéz őket átküldeni, de még átmásolásuk is tovább tart. Egy okos húzással a Nokia fejlesztői kitalálták, hogy a készülék minden esetben két fájlt rögzít exponáláskor.

Ezek egyike a teljes méretű felvétel, ezzel párhuzamosan egy megosztásra szánt, 5 megapixeles kópiát is rögzít a telefon. Ez azonban nem egy egyszerűen lebutított változat, egy szoftveres képelemző technológiával készül: ez minden hét pixelből készít speciális átlagolással egyetlen szuperpixelt. A gyártó azt ígéri, hogy ennek eredménye a kis felbontás mellett is a szokásosnál jobb képminőség, amely kevés fény mellett is jó minőséget produkál, és minimális képzajt tartalmaz.

Valódi vaku, virtuális zoom

A telefont a tipikusnak számító LED-es villanó helyett a valódi fényképezőgépekéhez hasonló Xenon vakuval szerelték fel, amelynek hatótávolsága és minősége jobb. Ez utóbbi a Zeiss márkájú, hatlencsés beépített objektívnek is köszönhető, amely nem csak nagy fényerejű - ez a kevés fény melletti fotózást segíti -, de széles a látószöge is, így egyetlen képkockára sok dolog elfér. A bemozdulásmentes fotók és remegésmentes videók rögzítését a valódi kamerákéhoz hasonló, a képérzékelőt fizikailag is mozgató optikai képstabilizátor segíti, ilyesmit jelenleg más mobiltelefonban nem igazán használnak.

Nem csak exponálni enged Forrás: Nokia

Optikai zoommal ez a készülék sem rendelkezik, a fotók esetében azonban a hatalmas felbontásnak köszönhetően úgy lehet kivágni képrészleteket, hogy még azok felbontása is bőven élvezhető minőségű marad. A készülék New York-i premierjén az is kiderült, hogy a kész fotókba a Google Térképhez hasonlóan mélyen ki és be lehet zoomolni - utólag.

A kamera videomódban legfeljebb 1080 pixel felbontású felvételek készítését támogatja, ez esetben négyszeres digitális zoom használható. Ha valaki a kisebb, 720 pixeles felbontással is megelégszik, hatszorosára nagyíthatja a mozgóképes felvételt. A cég hangsúlyozta, hogy az új modellbe jó minőségű, extraérzékeny mikrofon is kerül, videofelvételkor pedig a hátlapba épített LED-del lehet világítani.

Vajon nem fog hamar lemerülni?

A Lumia 1020-as kameraszoftvere a korábbi fotósmobilnál több beállítási lehetőséget, például manuális fókuszálást is biztosít, de húszezer forint körüli nettó áron egy fényképezőgéphez hasonló markolatot is lehet majd venni hozzá. Ez nem csupán a fogást és az exponálást teszi könnyebbé, állványcsatlakozót és extra akkumulátort is tartalmaz.

Ez egy Lumia 1020-szal készült fotó. Ide kattintva 12 megapixeles felbontásban is letöltheti. Forrás: Nokia

Erre jó eséllyel szükség is lesz, mert a gyári specifikáció szerint a kétmagos, másfél gigaherztes lapka által meghajtott telefon csupán 2000 milliamperórás akkumulátorral rendelkezik, ami ilyen képernyőméret mellett elég kevésnek tűnik a korábbi Lumiákkal szerzett tapasztalatok alapján. Szerencsére legalább a fotók raktározására elég lesz a hely, a 1020-ast ugyanis 32 gigabájtos háttértárral lehet majd megvenni. Az új Lumia több mint egy centiméter vastag kivitelben készül, és 160 grammos súlya is kissé nagyobb a szokásosnál.

Ez is egy tesztfotó, ide kattintva lehet nagyban (de nem eredeti méretében) megnézni Forrás: Nokia

A telefon elsőként az USA-ban lesz megvásárolható az AT&T szolgáltatónál: július 26-ától kétéves hűséggel nettó 300 dolláros, vagyis hetvenezer forintnak megfelelő áron. Az európai árakat és a premier idejét még nem jelentette be a Nokia, csupán azt, hogy szeptemberig kontinensünkön is megjelenik majd az új csúcskészülék sárga, fehér és fekete színben.

Ön szerint lealázza majd riválisait az új Nokia, vagy kudarcot vall? Ossza meg velünk véleményét a Facebookon!