Rizzsel lehetnek jobbak az akkumulátorok

Vágólapra másolva!
A rizs héjából készült anódokkal tízszer nagyobb kapacitású telepek készülhetnek.
Vágólapra másolva!

A jelenleg elterjedt lítium-ion akkumulátorok anódja - amely a telepeknek az a pozitív töltésű elektródája - többnyire szénből készül: a kémiai reakció során az elektronok ebből áramlanak ellentétes töltésű elektróda, a katód felé a telep kisülésekor. Az akkumulátorok következő generációs, nagyobb kapacitású változataiban azonban már szilíciumból készülhet az anód, amellyel dél-koreai kutatók szerint tízszeres kapacitást lehet elérni - írja az Ars Technica technológiai portál.

A kutatók szerint rizspelyvából, vagyis a rizsszemek külső védőburka lehet a jövő akkumulátorainak egyik fontos alapanyaga. Ez annak köszönhető, hogy a rizspelyva mintegy húsz százalék szilícium-dioxidot tartalmaz, amely egyébként a baktáriumokat és kártevőket távol tartó, de a nedvességet és oxigént átengedő réteget képez a növényben.

Az eddigi kísérletek során a szilícium anódként való használata nem vált be, mert az akkumulátor töltése során az anyag megduzzad, a kisülése során pedig zsugorodik, melynek hatására pedig túlságosan hamar tönkremegy. Dae Szu Dzsunga dél-koreai kutató és csapatának vizsgálatai szerint megfelelő savas és hőkezeléseket követően a rizs héjából 99,9 százalékos szilícium-dioxidot lehet előálítani, amelyet még további kezelésekkel szilíciummá lehet alakítani.

A kutatók az új típusú anód vezetőképességének növelése érdekében szénréteggel vonták be a szilícium anódot, amely nem csak nagyobb teljesítményt biztosított a hagyományos anódoknál, de kapacitásából kétszáz lemerülést és töltést követően sem veszített semmit.

Ahhoz, hogy a rizspelyva az akkumulátorok anódjainak elterjedt alkotóeleme legyen, még arra is szükség van, hogy egy olyan eljárást dolgozzanak ki, amellyel a szilícium kinyerését költséghatékony módon megoldja.