A mobilt is tölti a szuperfüles

OnBeat Solar Headphones, napelemes fülhallgató
Vágólapra másolva!
Már jövőre kapható lehet a mobil akkuját töltő, napelemes fejhallgató.
Vágólapra másolva!

Egy glasgow-i dizájner agyszüleménye az OnBeat nevű fejhallgató, amelynek pántját teljes egészében napelemekkel szerelik fel. Az innen nyert energiával az egyelőre csak prototípusként létező fülhallgató használat közben fel is tölti a mobiltelefont.

Az OnBeat legyártásához kiötlője, Andrew Anderson a Kickstarter nevű közösségi finanszírozó portálon gyűjt tőkét: huszonnyolc napon belül 200 ezer fontot, vagyis közel hetvenmillió forintnak megfelelő összeget gyűjtene össze az internetes befektetőktől. E sorok írásakor 13 ezer fontnál tart a néhány nappal ezelőtt megindult gyűjtés.

Az OnBeat fülesén USB-csatlakozó is van Forrás:OnBeat

A napelemes fejhallgató mindkét oldalán egy-egy vezeték van, ezek egyike a telefon vagy más lejátszó fülhallgató-kimenetébe való, a másikat pedig a mobil töltést is biztosító adatcsatlakozójához kell kapcsolni.

Az OnBeat oldalán csupán annyi szerepel, hogy a pánt teljes felületére applikált napelem 55 négyzetcentiméteres felületű, és 5,5 voltos feszültséggel tudja tölteni a mobil akkumulátorát. A begyűjtött energiát pedig a fejhallgatóba épített két apró, egyenként 1000 milliamperórás lítiumakkumulátor tárolja: nagyjából ekkora kapacitással rendelkezik egy mai tipikus okostelefon telepe is. A BBC-nek a Carnegie Mellon Egyetem szakértője úgy nyilatkozott, hogy egy iPhone teljes feltöltése elméletben egy 4-8 kilométeres, tehát meglehetősen hosszú séta ideje alatt végezhető el az OnBeat paraméterei alapján.

A fejhallgató dizájnterve Forrás: Origo

Egy hasonló töltési kapacitású univerzális napelemes töltő gyártójának honlapján elérhető specifikáció szerint egy tipikus mobiltelefont két-három óra alatt lehet feltölteni optimális fénymennyiség mellett, egy nagyobb okostelefon feltöltése azonban tovább is eltarthat. Ennél praktikusabb megoldás, hogy a fejhallgató akkumulátorai otthon, USB-n keresztül is feltölthetők, így a füles akár az éjszakai buszon ülve, vagy rossz időben is tudja tölteni a telefont.

Az OnBeat gyártása akkor indulhat meg, ha legalább 2500 darab fejhallgatóra érkezik megrendelés. A projekt támogatói olcsóbban, 70 fontos, vagyis 24 ezer forint körüli árért juthatnak hozzá a fejhallgatóhoz, melynek teljes ára várhatóan 120 font, vagyis negyvenezer forint körül alakulhat. Ha a kickstarteres tőkegyűjtés sikeres lesz, jövő februárban megkaphatják a termék első példányait a gyártást támogató megrendelők.