Elindult Irán saját e-mail rendszere

Vágólapra másolva!
Irán saját elektronikus levelezőrendszert épített ki. A fejlesztés része volt egy korábbi projektnek, melynek célja, hogy az állam egy saját internetes rendszert építsen ki, mely a világháló többi részétől nagyrészt elszigetelten működne.
Vágólapra másolva!

Elindította saját elektronikus levelezési rendszerét Irán - közölte az iráni állami televízió hétfőn. Egy hivatalos jelentés szerint iráni szakértők hozták létre a szolgáltatás szoftveres hátterét, és a hatóságok minden állampolgár számára egyéni e-mail címet jelölnek ki. Az elektronikus levelezési rendszert az iráni posta működteti majd.

Mohamed Haszan Námi iráni hírközlési és informatikai miniszter elmondta, hogy ezzel szeretnék segíteni a hatóságok és az iráni lakosság közötti kommunikációt, valamint garantálni az állampolgárok elektronikus levelezésének védelmét. Arra nem tért ki, hogy a nemzeti e-mail címek kötelezőek lesznek-e, és hogy az új intézkedés miként befolyásolja az állampolgárok egyéb elektronikus elérhetőségeit.

Haszan Róháni, Irán augusztusban hivatalba lépő, mérsékelten konzervatív elnöke múlt szerdai beszédében hangsúlyozta, hogy véget kell vetni az emberek magánéletébe való beavatkozásnak, és szabaddá kell tenni a hozzáférést a világhálóhoz. Egyelőre nem világos, hogy a jelenlegi intézkedés hogyan változtatja meg a konzervatív iszlamista kormányzat által bevezetett internetes szabályokat.

Irán évek óta saját e-mail szolgáltatás létrehozását tervezte, és a kormányzat rendszeresen blokkolja a külföldi szolgáltatók (Gmail, Yahoo) rendszereit. Elérhetetlenné tették és törvényen kívül helyezték a virtuális magánhálózatokat (vpn), amelyek lehetővé tették, hogy az irániak szabadon használhassák a világhálót.

Statisztikai adatok alapján az iszlám köztársaság 75 millió lakosának több mint fele használja az internetet. A hatóságok a hozzáférést egy olyan filterrel is korlátozzák, amely blokkolja az illegális tartalmakat hordozó weboldalakat.

Iráni hatóságok korábban közzétették, hogy az ország saját internetes hálózatot akar létrehozni, amely a világhálótól nagyrészt elszigetelten működne. Egyelőre nem tudni, hogy az új elnök miként vélekedik a tervekről.