Vágólapra másolva!
Már az első világháború után is felvetődött az elektromágneses ágyú ötlete, de még sosem fogták hadra. Az amerikaiak új prototípusát percenként többször is el lehet majd sütni.
Vágólapra másolva!

Visszatérhet a rémisztő méretű hajóágyúk kora. Az Egyesült Államok haditengerészete megbízta a BAE Systems brit védelmi fejlesztőcéget, hogy kezdje el kutatni, hogyan lehetne megnövelni elektromágneses ágyújának (railgun) a tűzgyorsaságát - adta hírül a DefenseTech.

A railgun nagy erejű elektromágneses impulzusokkal gyorsítja fel a tömör, vezető tulajdonságú anyagból készült lövedéket. A lövedék pusztán a súlyával és hatalmas becsapódási energiájával pusztít. A BAE Systems által tesztekre használt fegyver a lövedék mögött hoz létre elektromágneses mezőt, így még nagyobb torkolati sebességet lehet elérni tüzeléskor. A Haditengerészeti Kutatóközpont honlapján található információk szerint a lövedék sebessége elérheti a 9000 kilométer per órás sebességet is. A fegyverrel így akár 100 tengeri mérföldre (185 kilométerre) is el lehet majd lőni.

A 2005 óta zajló EM Railgun program második fázisában a haditengerészet és a BAE Systems kutatói azt akarják elérni, hogy a railgun percenként hat-tíz lövésre legyen képes. Az új fegyver prototípusát akár már 2014 elején is bemutathatják.

Régi ötlet új köntösben

Az elektromágneses ágyú létrehozásán közel egy évszázada munkálkodnak a tudósok. Az ötletet 1922-ben védette le Louis Octave Fauchon-Villepplee francia feltaláló az Egyesült Államokban. A második világháborúban a tengelyhatalmak kísérleteztek ilyen elvű fegyverrel, majd a háború végén a terveket megszerző szövetségesek is megfontolták a railgun építését. A hatvanas években az Ausztrál Nemzeti Egyetemen folytak kísérletek egy működő elektromágneses ágyúval. Hadra azonban egyszer sem fogták a fegyvert, mert az energiaigénye óriási.

Engergiaigénye miatt nehéz üzemeltetni a railgunt Forrás: AFP/US NAVY/John F. Williams

Komoly nehézséget okoz az is, hogy a lövedék gyorsítása közben fellépő erők óriásiak, így megfelelő szilárdságú anyagból kell építeni az ágyút. Nem lehet spórolni a lövedéken sem, hiszen annak ki kell állnia a kilövés közben keletkező erőhatásokat és hőt.

Készül az e-papíros tank is

A haditengerészet által megbízott BAE Systems több izgalmas katonai fejlesztéssel rendelkezik, amelyek mellett alig tűnik science fiction ötletnek az elektromágneses ágyú. 2011-ben olyan nagy sebességű, robotvezérelt gépágyút mutattak be, amely a hagyományos golyók mellett nagy erejű lézerrel is tud tüzelni. A berendezés egy korábban létező robotvezérelt gépágyú továbbfejlesztett verziója volt, így könnyen lehetett volna integrálni lézerágyúkat a mai rombolók, katonai hajók rendszereibe.

A hatalmas becsapódási erő miatt rombol a lövedék Forrás: AFP/US NAVY/John F. Williams

Az ütősebb fegyverek mellett terveztek már e-papírból készített, számítógéppel módosítható tankálcázást is. Ezt olyan hadszíntereken vetnék be, ahol a környezet nagyon változatos. Afganisztánban például sivatagos területek és zöld, fás területek is találhatók. Az egyikhez való álcázófestés azonban a másik típusú területen feltűnőnek számít. A gombnyomásra átrajzolódó álcázófestés ezt a problémát oldaná meg.