Vágólapra másolva!
Nyolcvannyolc éves korában meghalt Doug Engelbart, a számítógépes egér feltalálója. Az 1960-as években fejlesztette ki az akkor még faházas, két fémkeréken gördülő egeret. Találmányán nem gazdagodott meg: szabadalma 1987-ben, még az egér elterjedtté válása előtt lejárt.
Vágólapra másolva!

A számítástechnikai területen úttörőnek számító amerikai feltaláló az 1960-as években fejlesztette ki az akkor még faházas, két fémkeréken gördülő egeret. Engelbart a egy kaliforniai kutatólaboratóriumban dolgozta ki a mutatóeszközt egy olyan projekthez, amely az az e-mail, a szövegszerkesztő és a videokonferencia elődjének is tekinthető.

Douglas Engelbart, a számítógépes egér feltalálója Forrás: MTI/AP/SRI International


Halálhírét lánya közölte a kaliforniai Mountain View-i Számítógép-történeti Múzeummal. Tájékoztatása szerint édesapja már rossz egészségi állapotban volt. Kedd éjjel halt meg álmában - írta a BBC.

Megálmodta a mai számítástechnikát

Doug Engelbart 1925. január 30-án született Portlandben, édesapja rádiószerelő, édesanyja háztartásbeli volt. Elektromérnöknek tanult, dolgozott az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA elődjénél is, de számítógépek iránti érdeklődése révén végül a Stanford Kutatóintézetben (SRI) kötött ki, majd Augmentation Research Center néven saját laboratóriumot alapított, amely közreműködött az internet előfutárának számító ARPANet létrehozásában is.

Az első egér prototípusa Forrás: Wikipedia

Az egér mellett számos találmány fűződik Engelbarthoz. 1968-as San Fransisco-i prezentációját a mai napig úgy emlegetik, hogy "minden bemutatók anyja" (Mother of All Demos). A bemutató egy mai Apple sajtóesemény hosszával vetekedett, több mint száz percig tartott, amíg az Engelbart csoportja által kifejlesztett technológiákat megismertették a hallgatósággal. Az egér nem játszott központi szerepet, a mai Google Dokumentumokhoz hasonlító közös munkát lehetővé tevő szövegszerkesztőre, az élő videokonferenciára és a hiperlinkekkel bővíthető szövegre hárult.


A nagyhatású demón bemutatott technológiákból nem mindegyik terjedt el. A számítógép vezérlésére elég maradt a számítógép saját billentyűzete, nem volt szükség az Engelbart csoportja által kitalált plusz parancsbillentyűzetre. A videokonferencia pedig több mint negyven évvel a bemutatása után vált igazán elérhetővé, amikor megjelent a Skype. Engelbart az egérből sem gazdagodott meg, szabadlma 1987-ben lejárt, mielőtt az eszköz elterjedt volna.

Nem alapított iskolát

Bármennyire sikeres is volt az Engelbart-csoport első bemutatkozása, a professzor nem tudott hosszú ideig fennálló iskolát alapítani. Munkastílusa, a csoportos munka területén végzett kísérletei és a kutatási célok folyamatos újradefiniása hosszútávon elijesztette a mérnököket. Cégének azonban nem ez, hanem a civil kutatási támogatásokat megnyirbáló vietnami háború okozta a bukását. Az ARC-t összevonták egy másik fejlesztőcéggel, amelyet már nem Engelbart vezetett.

Az egér feltalálóját és ötleteit a kilencvenes években fedezte fel magának ismét a számítástechnika. Kitüntette az Amerikai Számítástudományi Társaság, munkáját elismerte Bill Clinton amerikai elnök, 2005-ben pedig a Norbert Wiener mesterségesintelligencia-kutatóról elnevezett tudományos nagydíjat is megkapta Engelbart. Mire erre sor került, az 1968-as prezentációban bemutatott összes technológia újra elérhetővé vált a felhasználóknak.