Vékonyabb az iPhone-nál a kínai rivális

Huawei Ascend P6
Vágólapra másolva!
Formavilágát tekintve nagyon hasonlít az iPhone-ra, de nagyjából feleannyiba kerül a Huawei Ascend P6. Milyen kompromisszumok árán érdemes hazavinni a világ legvékonyabb okosmobilját?
Vágólapra másolva!

A főként olcsóbb telefonjairól ismert kínai gyártó néhány héttel ezelőtt rukkolt elő a drágább modellek riválisául szánt telefonjával, amely még nyáron elérhető lesz a magyar boltokban is. Az Ascend P6 kártyafüggetlen, hűség nélküli ára 450 euró, vagyis 130 ezer forint körül várható, vagyis annyiba fog kerülni, mint a tavalyi év csúcsmobilja, a Galaxy S3 jelenleg – azaz jócskán olcsóbb lesz a kétszázezer forintos iPhone 5-nél is.

Van benne valami iPhone-os

Az előzetes sajtófotókon nem annyira látszott, de a szerkesztőségbe érkező tesztkészülékről a közelben lévő kollégáknak egyaránt az volt a véleménye, hogy “van benne valami iPhone-os”. Ez nem meglepő, hiszen a telefon oldalsó kerete az Apple mobiljához hasonlóan fémből készül, az előlap és hátlap fekete, az érintőképernyő kávája pedig nagyon vékony. A készülék rendesen össze van szerelve, nem recseg vagy ropog.

Az iPhone-t idézi a Huawei Ascend P6 dizájnja Fotó: Origo

Az akkumulátor ebben a telefonban is beépített, a SIM-kártya apró fiókját pedig egy kis tüskével lehet kinyitni: ezt a Huawei a headset csatlakozójába dugható kivitelben készítette el. Bár így mindig rendelkezésre áll, ha fülhallgatót dugunk a telefonba, mindig ki kell húzni tüskét a helyéről - nem véletlen, hogy tesztelőnk már az első napon perceken át kereste az íróasztala alatt. A fémes tapintású hátlap nem annyira strapabíró, sikerült is a második napon egy enyhe karcot ejteni rajta, pedig nem raktunk mellé kulcsot a zsebbe.

Eltűnik alatta az iPhone

Ha egy iPhone mellé helyezzük az új Huaweit, egyértelmű a különbség, hiszen a négycolos iPhone 5-höz képest az Ascend 4,7 colos óriásképernyővel rendelkezik. Bár a Huawei telefonja esetében nem nevezték Retinának a HD-felbontású (1280x780pixeles) képernyőt, az iPhone 5-höz hasonló a képminősége: azonos méretű területére 312 pixel esik, míg riválisa csak 14 pixellel nyújt többet, ez szabad szemmel gyakorlatilag nem is észlelhető különbség. A képminőségre nem lehet panasz, pixeleket nem igazán lehet látni a kijelzőn: ez leginkább a szövegek olvashatóságán érezhető, de a YouTube-videók is nagyon jól néznek ki ezen a telefonon.

Két kéz kell a kínai okosmobil kezeléséhez Fotó: Origo

Kecsességét kizárólag az extra vékony, 6,2 milliméteres kivitelének köszönheti a telefon (az iPhone 5 7,6 mm, az S3 8,6 mm vastag), a tepsifonok méretét már megközelítő LCD felső és alsó szélét fél kézzel csak férfiujj érik át. Bátran kijelenthetjük, hogy innentől kezdve nincs értelme tovább vékonyítani a telefonokat, mert egyszerűen nem lehet majd kényelmesen megfogni őket.

A szív néha megszakad

A hozzáértők számára különösen vonzóvá teszi a Huawei telefonját az, hogy a Huawei saját fejlesztésű négymagos, másfél gigahertzen működő lapkája dolgozik a telefonban, ami két gigabájt memóriával egészül ki, ráadásul a telefonon a legújabb, 4.2-es Android-rendszer fut.

Az olyan általános használat során, mint a levelezés, a hírek olvasása, vagy a facebookozás, minden fürgén működött, ám a szoftveres oldalról történő optimalizálás még ráfér a Huawei chipjére. Noha még nem a végső verziójú szoftverrel kaptuk meg a P6-ost, a Need for Speed Most Wanted játék élvezhetetlenül szaggatott rajta. Ez azért érthetetlen, mert a telefonon alapból megtalálható Rise of Glory repülős játék viszont tökéletesen futott. Nem akadt gond sem a Temple Run 2-vel, sem a Subway Surferszel, vagy a legócskább mobilon is elfutó Angry Birdszel, a Lego Star Wars viszont néha megakadt, bár még így is lehetett játszani vele.

A rivális gyártókhoz hasonlóan a Huawei is saját grafikus felületet fejlesztett az Androidhoz, amit Emotion UI-nak neveztek el. Ez valószínűleg megosztja majd a vásárlókat, mivel néhány dolog nem a megszokott módon működik alatta. Például a feltelepített programok szükségszerűen kikerülnek a lapozgatható nyitóképernyők valamelyikére, nincs külön ikon, amivel az összes programot listázni lehet. Ez egyben azzal jár, hogy bizonyos ikonokat törölni vagy átrendezni sem tud a felhasználó, ezért összességében nem igazán ad semmit hozzá a használat élményéhez, ráadásul el sem lehet távolítani.

Szuper önportrék kézből

A P6-os újdonsága, hogy a szokásos hátlapi, 8 megapixeles digitális kamera mellett az előlapi, használójára néző kamera sem gagyi minőségű, ugyanis 5 megapixeles felbontást használ. Ez gyakorlatilag csak Skype-os hívásokra vagy önportrék készítésére használható, ott viszont praktikus, mivel a kijelzőn rögtön látszik is, hogy mi kerül majd a képre.

A fülhallgató csatlakozó helyére kerül a SIM-kiszedő céleszköz Fotó: Origo

A képminőség egyébként korrekt, egyedül a “szépítés” nevű fotós funkciót nem szabad használni, mert próbáink során teljesen természetellenes színeket produkált. Az intelligens mód viszont általában jobb eredményeket hozott az alapállapot funkcióinál. Videóból akár 1080p felbontásút is rögzít a telefon, természetesen elég nagy tömörítést használ, a képstabilizátor funkció bekapcsolása viszont vajmi keveset javít a telefont tartó kéz remegésén.

A telefont 2000 milliamperórás akkumulátorral szerelik, amivel átlagos teljesítményt nyújt. Ha a mobilnetet és a wifit is letiltjuk, amikor nincs szükség rá, hetven százalék körül maradhat a töltöttség. Ha viszont minden szolgáltatásra szükség van, a telefon estére 30 százalékig merül, a játékok futtatása pedig percek alatt tíz százalékokat tud meríteni az akkun, bár ez a tepsimobilokat leszámítva minden mai mobilnál így van.

Különösen jó kijelzőt kapott a mobil Fotó: Origo

A hasonló paraméterekkel bíró, és már hasonló áron kapható Samsung Galaxy S3-as emlékeink szerint nagyjából harmadával jobban bírta a gyűrődést akkumulátorról, ráadásul ahhoz nem csak nyolc, hanem tizenhat gigabájtos háttértár jár alapból, bár ez memóriakártyával utólag is bővíthető.

Elég olcsón jó vétel lehet

A végleges magyarországi ár ismerete nélkül nehéz nyilatkozni a Huawei felsőkategóriás mobiljáról: százezer forinthoz közelebb eső árért a telefon versenyképes lehet. Drágábban viszont nem lesz a vásárlók kedvence, mert annyiért már ismertebb márkák, kiforrottabb készülékei is kaphatók.

Csak hat milliméter vastag Fotó: Origo

Az Ascend P6-ost nagyon klassz képernyővel szerelik, jó minőségű a kamerája, az akkumulátora viszont átlagosan bírja, ami ennyiért már sokak számára kevés lehet. A hivatalos premierig remélhetőleg az egyes appok lassú működését is optimalizálni fogják a Huawei gyártmányú processzoron.