Mocsár és bringaút is lesz az új Google-székházban

a Google új kampusza
Vágólapra másolva!
Nem akar lemaradni az ufóra emlékeztető irodaházat építő Apple mögött a Google. A cég a NASA Moffet Field-i repülőterén tervezi felépíteni 102 ezer négyzetméteres csúcstechnológiás székházát.
Vágólapra másolva!

A Google ugyan megpróbált titkolózni a tervezés alatt álló új székházáról, ám az építészek és dizájnerek a Singularity University-n egy panelbeszélgetésen elég sok részletet elárultak a tervekről. A cég Googleplex néven ismert irodaháza ugyan egyelőre még minden igényt kielégít, ám azokat az irodákat eredetileg nem a Google számára készítették.

"Ha száz évre előre gondolkodsz, akkor forradalminak kell lenned" - mondta új székházról Cheryl Barton, az O|CB tervezőiroda vezetője. Az új irodában ugyanúgy lesznek kávézók, éttermek és munka céljára nem használt terek, mint a Googleplexben - írta az előadás alapján a Singularityhub blog. A projekt azonban lehetőséget ad arra, hogy ezek helyét szabadon válasszák meg. Az épületek elhelyezésével, egymáshoz csatolásával lehetőség van nagy, zárt parkok létrehozására is.

Parkokkal és kávézókkal lesz tele az új Google-iroda Forrás: NBBJ

Az éttermek helye mellett az irodákkal szemben is vannak új elvárások. Az a cél, hogy bármelyik Google alkalmazott három perc alatt átsétálhasson bármelyik másik kollégája asztalához. Ez a közelség a tervezők szerint egyszerűvé teszi a spontán közös munkát. Az épületeket bicikliút fogja összekötni, ezzel is csökkentve a közlekedéssel töltött időt.

Mocsár tisztítja a vizet a Google-irodában

Az új iroda nemcsak modern, de zöld is lesz. Az irodáknak az év háromnegyedében nem lesz szükségük erős világításra, elég természetes fényt kapnak majd. Befújt levegővel működő klíma nem lesz az épületben, a falban vezetett csövek fogják hűteni és fűteni az épületet. Az épületek tetejére napkollektorokat fognak szerelni, ami a szilícium-völgyi átlagnaál is zöldebbé teszi az épületet.

A 102 ezer négyzetméternyi irodában a Google-re jellemző változatossággal fogják kialakítani a különböző részlegeket. Még mocsaras irodarész is lesz, ami a hatvanas években eltűnt, beépített kaliforniai mocsárvidéknek állít emléket. A zöldterületek egyben vízszűrő-rendszerként is működni fognak.

A látványterven egyelőre nem látszik a Google új irodájához tartozó parkoló. A cég szerint a jövőben többen fognak tömegközlekedéssel vagy biciklivel járni dolgozni. A cég azt tűzte ki célul, hogy a dolgozóknak csak a fele érkezzen kocsival reggelente.

Moffat Fieldre mindig a csúcstechnológia költözött

Bármennyire jelentős internetes szereplő is a Google, a Moffet Field-i bázis többi bérlője mellett eltörpül. A repülőtér az otthona egy helikopterek légi utántöltésével foglalkozó századnak, a légierő műholdakat vezérlő 21. Space Operations Squadronnak. Ezek mellett a Moffet Field a bázisa a NASA speciális repülőinek is.

Csak három évig lakta az óriási hangárt a USS Macon Forrás: U.S. Naval Historical Center

A bázis területén található a messziről látható Egyes Hangár, amelyet az Egyesült Államok léghajós kísérleteihez építettek. A 3,2 hektár belső területű, hatvan méter belmagasságú csarnokot a szerencsétlen sorsú USS Macon merev vázas léghajónak építették a harmincas években. A USS Macon szűzfelszállását 1933-ban végezte el. A léghajó alig ötven repülés után, 1935 elején egy viharban megsérült, majd az óceánra leszállva megsemmisült.