Nem a Google teszi fel a legszemetebb kérdéseket

vizsga, felvételi, illusztráció, diák
Vágólapra másolva!
Nem csak a Google kínozta nehéz kvízkérdésekkel leendő munkatársait. A világ egyik legkeményebb tesztjét több mint száz éve kitöltetik egy angol iskola diákjaival. Az internet pedig valódi átverős teszteket termelt ki.
Vágólapra másolva!

Hány teniszlabda fér egy utasszállító repülőbe? Hány zongorahangoló van a világon? Mennyibe kerülne Seattle összes ablakát lemosatni? Ilyen legendásan nehéz, néha teljesen megválaszolhatatlan kérdésekkel kínozta évekig a meghirdetett pozícióira jelentkezőket a Google.

A több, mint egy évtizedes szokásnak a Google a napokban vetett véget. A cég HR-esei ugyanis kimutatták, hogy a szivatós interjúkérdésekre adott frappáns válaszok és a szakmai sikeresség között nincs összefüggés. A cég a jövőben a trükkös kérdések kitalálása helyett a felvételiző viselkedésére irányuló kérdéseket fog kidolgozni. Az évtizedek alatt kitalált Google interjúkérdésekkel szerencsére tele az internet.

Egy karácsony is kevés a tökéletes eredményhez

Minden kvízek legnehezebbike valószínűleg a Man szigeten található King William's College éves műveltségi tesztje, amelyet 1904 óta minden évben összeállítanak. A száz kérdésből álló tesztet a diákok kétszer töltik ki, egyszer karácsony előtt, egyszer pedig az ünnep után, amikor volt idejük felkészülni a kérdésekre. Régebben a legjobb eredményt egy fél szabadnappal jutalmazták, ma ilyen nincs, viszont a legjobb teszteredményt elérő család 100 fontot nyer. A tesztet az elmúlt hatvankét évben már nem csak az iskolások tölthetik ki, hanem bárki, mivel a Guardian című brit napilap is közli a kérdéssort.

Sem az internet, de még egy jól felszerelt kutatókönyvtár sem segít annak, aki nem sejti legalább, hogy milyen területről származnak a King William's tesztjének a válaszai. Senkinek nem kell meglepődnie, ha első nekifutásra csak egy-két pontot tud szerezni. A teszthez minden évben kiadják a megoldókulcsot, így aki feladta az kellemesen ki is bosszankodhatja magát. Azok pedig, akik a szinte lehetetlen műveltségi tesztek helyett csak egyszerűen nehéz kihívásra vágynak, megpróbálhatják kitölteni az Eton College ösztöndíjasainak szánt vizsgát.

A lehetetlen kvíz

A világ egyik legnehezebb kvíze nagyon fiatal, alig pár éve került fel az internetre. A The Impossible Quiz nem is nehéz igazából, hanem igazságtalan. Vannak olyan feladványok, amelyekben rossz szóvicceket kell megérteni, vagy olyan, ahol a kvíz felületét kell kicselezni.

A játék egyszerre rendkívül idegesítő és abbahagyhatatlan, mert minden nekifutással tovább lehet jutni. Száz font nem jár érte, mint a King William's College tesztjéért, de nagy dicsőség végigjutni a kérdéseken.