Kiberháborús forródrót létesül Washington és Moszkva között

Barack Obama, Vladimir Putyin, kiberháború, forródrót
Vágólapra másolva!
Hidegháborús mintára egyeztetnek a nagyhatalmak a feltörésekről, hogy megelőzzék a kibertérben zajló konfliktusokból kitörő fegyveres csapásokat.
Vágólapra másolva!

Az észak-írországi G8 csúcstalálkozón kiberháborús szövetséget kötött egymással az Egyesült Államok és Oroszország. Az együttműködés részeként a két ország folyamatosan megoszt majd egymással kiberbiztonsági információkat, hogy elkerülhető legyen fegyveres konfliktusok kialakulása bárminemű internetes támadás nyomán.

Az Ars Technica technológiai hírportál szerint az információcsere leginkább a hidegháborús időkben Washington és Moszkva között létrehozott forródróthoz hasonlít. Ez utóbbi akkor a bolygónk lakosságának jelentős részét fenyegető nukleáris háború kialakulását megelőzését szolgálta.

Obama és Putyin megállapodnak a forródrótról Forrás: Official White House Photo by Pete Souza

A kiberháborús forródrótnak tekinthető megállapodás keretében az orosz és az amerikai oldalon a nap huszonnégy órájában dolgozó csoportok végeznek információcserét kiberbiztonsági témákban, többek között hackelésekkel és biztonsági résekkel kapcsolatban. Erre azért van szükség, mert egy internetes támadás esetén nem lehet biztosan tudni, vagy rendkívül nehéz megállapítni, hogy egyáltalán ki hajtotta azt végre, és kivel szemben kell ellencsapással élni.

Bár az információcsere zöme elektronikus úton zajlik, a két ország között védett telefonvonalon is keresztül is zajlani fog - közölte a Fehér Ház. A folyamatos egyeztetéstől a két ország azt reméli, hogy még idejében elejét tudja venni az Egyesült Államokból vagy Oroszországból indított, vagy azokat célzó támadásoknak.