Az irodában üldöz a konferenciarobot

cisco, konferenciarobot, irobot ava500
Vágólapra másolva!
Magától végigmegy a folyosón, odamegy az íróasztalhoz, és megjelenik rajta a főnök feje: erre képes az iRobot és a Cisco közös fejlesztésű konferenciarobotja.
Vágólapra másolva!

Külsőre leginkább egy ügyfélhívó terminálra hasonlít, azonban akkumulátorról működő elektromos motorja az iroda bármely pontjára elviszi. A saját képernyővel és jó minőségű webkamerával rendelkező AVA 500-as robot a harctéri és takarítórobotokat gyártó iRobot, és a teleprezentációs rendszereket is készítő Cisco fejlesztette ki.

Bárhova odagurul az AVA 500 konferenciarobot Forrás: Cisco

A robot álló és ülő magasságba képes állítani 21 colos monitorját, akkumulátorát pedig egy dokkolóállomásról automatikusan feltölti, ha erre szükség van. Az AVA 500-as egy előzetes betanulási folyamatot követően teljesen önállóan tud közlekedni az irodában: kikerüli az embereket és bútorokat is, egyedül csak magas küszöbök vagy lépcsők állhatják útját.

Az AVA 500-as fejlesztése még béta állapotban van, végleges változata jövőre fog elkészülni. A robot ára 70 ezer dollár, vagyis közel 16 millió forint, de 2000-2500 dollár, vagyis 450-560 ezer forintos havi bérleti díj ellenében ki is lehet majd bérelni a Forbes amerikai üzleti lap szerint.