Bárkinek lehet távirányítós robotcsótánya

távirányítós csótány, roboroach, robotcsótány, backyard brains
Vágólapra másolva!
Tízezer dollárt próbál összegyűjteni egy idegtudományi startup. A támogatók iPhone-nal irányítható csótányok kapnak.
Vágólapra másolva!

Már barkácsolni is lehet távirányított állatokat. A Kickstarter adománygyűjtő ötletportálon egy oktatási célú projekt az első megvásárolható kiborgot kínálja az érdeklődőknek. A száz dollárért megvásárolható készlettel azért nem a Terminátort lehet összerakni, hanem egy iPhone-nal irányítható robotcsótányt.

A csótányok antennáik segítségével tájékozódnak a világban. Ha az antenna valami tárgyat ér, akkor a benne lévő idegek jelet küldenek az agynak, az állat pedig kikerüli a tárgyat. A Roboroach nevű projekt úgy teszi irányíthatóvá a csótányt, hogy a lény hátára szerelt elektronikus berendezés úgy stimulálja az antennákat, hogy az állat az egyik vagy a másik irányba induljon.

Amerikán kívülre csak az elektronikát szállítják, csótány nem jár Forrás: Backyard Brains



Az olcsóbb csótányrobot csomagokhoz nem járnak valódi bogarak, csak az elektronika. A gyűjtést indítók szerint több helyről lehet csótányokat rendelni, az Egyesült Államokból azonban nehéz ilyesmit postázni.

A RoboRoach alapvetően oktatási projektként határozza meg magát. A viselkedés neurális vezérlését, az adaptációhoz szükséges idő mérését, a rovaragy által a véletlenszerű ingerekre adott válaszokat lehet vizsgálni.