Önmagát rajzoló térképet vesz a Google

waze térképszerkesztő, google
Vágólapra másolva!
Egymilliárd dollárért vásárolja meg a Waze nevű, ingyenes közösségi navigációs szolgáltatást működtető céget a Google. Az akvizícióval a keresőcég riválisainak pozícióit gyengíti a Wall Street Journal értesülései szerint.
Vágólapra másolva!

A Waze nevű szolgáltatást működtető izraeli cég felvásárlását hivatalosan még nem jelentették be, de az amerikai üzleti lap egy izraeli újság belső forrásból származó híradásából úgy értesült, hogy a Google több mint 220 milliárd forintnak fizet majd a csupán öt éve megalapított vállalkozásért. Az izraeli cég csupán száz alkalmazottal rendelkezik, a társaság felső vezetése pedig a kaliforniai Palo Altóban székel.

Korábban arról is napvilágot láttak pletykák, hogy a Waze-t a Facebook, illetve az Apple fogja felvásárolni. A Wall Street Journal szerint azonban végül a Google lesz a befutó, miután hamarosan lezárulnak a felvásárlásról szóló, hónapok óta tartó megbeszélések a belső forrásból származó információk szerint.

Sikeres az önmagát rajzoló térkép

Az Origón korábban már bemutatott Waze-t iOS és Android rendszert használó okostelefonokra lehet telepíteni, és a Google Mapshez hasonlóan mobilinternetes kapcsolaton keresztül lehet használni. A térkép attól közösségi, hogy az útvonalak a felhasználók mozgása alapján alakult ki, ami még Magyarországon is meglepően hatékonyan működik korábbi teszjeink szerint. A még be nem járt területek felfedezését a Waze-ben a 4Square-éhez hasonló bónuszpontokkal jutalmazza, ezek járnak a dugók, térképhibák vagy traffipaxok lejelentéséért is. Jellegéből adódóan a Waze különösen népszerű olyan fejlődő országokban, ahol a Google saját térképe még nem elég fejlett.

A Waze térképe Forrás: Waze

Bár a pontok a való világban semmit sem érnek, a rendszer mégis kellőképpen motiválja a Waze mintegy 30 millió felhasználóját, hiszen a szolgáltatást már 190 országban lehet használni. Azt még nem tudni, hogy a Google mire használja majd a navigációs szoftvert, a Wall Street Journal forrása szerint jó esély van arra, hogy a Waze a Mapstől különálló applikációként maradjon elérhető, de lehetséges, hogy a két térképmegoldás egyes funkciói feltűnnek majd a másikban. A Waze közösségi funkcióival például a Google saját dugófigyelője válhat hatékonyabbá.

Riválisai orra alá törhet borsot a Google

Ha valóban felvásárolja a Waze-t, azzal a térképszolgáltatásokban jóval gyengébb Facebook és Apple orra alá is borsot törhet a Google, így nem csoda, ha a cég nagy összeget hajlandó kifizetni a cégért.

Ha az akvizíció hivatalossá válik, az a Google történetének negyedik legköltségesebb felvásárlása lesz a Youtube videomegosztó, illetve a DoubleClick internetes reklámszolgáltató, és a Motorola Mobility mobilgyártó cég bekebelezése után.