Magyar csúcskamerával fotózták az árvizet

árvíz, áradás, Szentendre, árvíz, elemzés, légitérképészet
Vágólapra másolva!
Az Interspect fél centiméteres részletességre képes légitérképészeti kamerájával a dunai árvíz tetőzését örökítették meg. Az óriásfelbontású felvétel segítségével a lehetséges szennyezések vizsgálata mellett pontosan meg lehet állapítani, mit árasztott el a víz.
Vágólapra másolva!

A saját fejlesztésű mérőműszerrel, úgynevezett mérőkamerával a fejlesztők korábban világrekordot döntöttek: akkor a pákozdi katonai emlékparkról készítettek egy olyan felvételt, amelyen a látogatók arca is jól kivehető. A műholdakénál és más repülőgépes kamerákénál nagyobb felbontásra képes kamerával az áradó Duna tetőzését is megörökítették az Interspect munkatársai.

Repülőgépről ugyan az elmúlt napokban rengeteg felvételt készítettek különböző szervezetek a folyóról, az Interspect által rögzített képek azonban ortofotók, amelyek minden pixeléhez pontos földrajzi koordináták tartoznak, ezáltal térképként is használhatók. A magyar fejlesztésű kamera egyedi tulajdonságát nem csak a nagy felbontás jelenti, hanem az is, hogy nagy sebességgel haladó repülőgépről is lehet vele fotózni, így egy adott terület végigfotózását a korábbinál sokkal hamarabb el lehet végezni.

Térképszerű fotókat rögzítenek az Interspect kamerájával Forrás: Bakó Gábor/Interspect Kft.

Bakó Gábor, a társaság szakértője szerint a nagyfelbontású légi fotók segítségével szabatosan fel lehet mérni, hogy a rekordmagasságban tetőző Duna pontosan milyen területeket öntött el. Mivel a kamera több különböző színképtartományban is rögzít, a felvételek elemzésével meg lehet állapítani azt is, hogy az ár elért-e olyan területeket, ahonnan szennyező anyagok kerültek a folyóba.

A gyorsan elvégezhető fotózásnak köszönhetően a digitálisan megörökített tetőző folyószakaszokról azonos fényviszonyok között készülhetett felvétel még azt megelőzően, hogy megjelentek volna a földön nem kívánatos árnyékot vető felhők, amelyek jelenléte jócskán növelheti a hibaarányt, lassítva a kiértékelést. A kész ortofotókat akár egy önkormányzat, akár egy biztosítótársaság egyszerűen fel tudja használni a kárigények felméréséhez, mivel a felvétel kompatibilis a meglévő térinformatikai rendszerekkel. A felvételek birtokában az árhullám hatásainak modellezésére használt szoftverek hatékonyságát a gyakorlatban is le tudják ellenőrizni a szakemberek.

Egy rejtett szennyezés forrása digitálisan kiemelve egy hétfői felvételről Forrás: Bakó Gábor/Interspect Kft.

Az Interspect saját fejlesztésű kameráját eredetileg a klímaváltozás hatásainak hatékony nyomon követésére tervezték: a hagyományos megoldásoknál jóval gyorsabb bevethetősége révén eddig elképzelhetetlen gyorsasággal hatalmas területeket lehet végigfotózni vele hagyományos felbontás esetén (5-20 centiméteres pixelrészletesség). Az így készült pillanatfelvételen pedig valóban az azonos időben élő növényvilág látható, az egyes tájegységekről készült felvételek között nem tapasztalható időbeli eltérés, amely már a vegetáció megváltozását eredményezné. Ebben a PDF-ben részletesen is lehet olvasni a kamera képességeiről.