Grimaszunk válthatja a jelszavakat

grimaszol, vicsorog, pofákat vág
Vágólapra másolva!
Nyelvnyújtás, szemöldökráncolás és grimasz válthatja ki a hagyományos jelszavakat a táblagépeken. A Google szabadalmi kérvényt nyújtott be az új technológia levédetésére.
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint a Google egy olyan hitelesítési megoldásra nyújtott be szabadalmi kérvényt, amely a hagyományos jelszavakat nem csupán arcfelismeréssel, hanem grimaszok alkalmazásával helyettesíti.

Forrás: AFP

A technológiát a keresőcég nem elsősorban azért dolgozta ki, hogy egypetéjű ikrek ne tudják kijátszani a hitelesítő eljárást. A megoldás a cég korábbi, digitális kamerán keresztül elérhető arcfelismerőjének továbbfejlesztett változata, azt ugyanis sokszor egy kinyomtatott fotó segítségével át lehetett verni.

Bár az Android 4.1-es verziójában már bevezették a pislogás használatát, leleményes felhasználók még ezt is ki tudták játszani. A lenti videón meg lehet nézni, miként tudják biztonsági kutatók egy ingyenes képszerkesztő programmal pofonegyszerűen kijátszani az biztonsági ellenőrzést.

A szabadalmaztatás alatt álló új megoldás ezért bonyolultabb grimaszokat kér majd a rendszerbe belépni kívánó felhasználótól, hogy meggyőződjön róla, nem egy báb vagy fotó, hanem élő ember áll a kamera előtt. A tavaly nyáron benyújtott kérelem szerint a megoldás többek közt homlokráncolást, nyelvnyújtást, mosolygást és a szemöldök mozgatását képes felismerni. A felhasználót mindig csak az előzetesen, egy videofájlba rögzített grimaszok reprodukálása után engedi csak belépni a szoftver a leírás szerint.