Így követheti a neten az árhullámot

webkamera, Kelheim, MS-Weltenburg hajó
Vágólapra másolva!
A helyi vízügyi igazgatóságok és civilek által üzemeltetett webkamerákon lehet követni a Dunán levonuló árhullámot. Az internetes katasztrófaturisták akár Németországban is szétnézhetnek.
Vágólapra másolva!

Több kamera is figyeli Magyarországon a Dunát, ezeknek a képéből könnyen meg lehet ítélni a folyó vízállását. Navigációra, utak tervezésére nem lehet használni a kameraképeket. A legjobb esetben is csak az látszik, hogy egy útszakasz víz alatt van-e, kitelepítették-e a felvételen látható városrészt.

Az első igazán jó kamerát Dunakilititől néhány kilométerre északra, a határon túl egy szlovákiai sportklub honlapján találtuk. A Hamuliakovóban (Gutor) található kite-surf klub egyenesen a folyó partjáról közvetíti a helyzetet. A képen egy védőgát is látszik, amely jóval magasabb a folyó mostani állásánál.

Kevés kamera figyeli a magyar Dunát

A Duna magyarországi szakaszán meglepően kevés webkamerát találtunk. A folyó melletti városok jellemzően üzemeltetnek ilyen eszközöket - Komárom különösen jól fel van szerelve - ám ezek inkáb a főteret, a helyi nevezetességet mutatják. Annak megítélésére jók, hogy milyen az időjárás, kell-e pulóver Győrben, az árvízi helyzetről viszont nem mondanak semmit.

A Lánchidat nézi a Hotel Victoria kamerája Forrás: [origo]



A budapesti helyzetről már könnyebb tájékozódni. Az EarthTV oldalán több, a Duna-parton lévő pásztázó kamera képét is meg lehet nézni. Ezek szerint a pesti alsó rakparton még van forgalom az Erzsébet-hídnál és a budai oldalon is haladni látszik a forgalom. A Hotel Victorián található kamera nem mozog, fixen a Lánchídra és a folyóra van állítva, az árhullám követésére tökéletesen alkalmas. Végül pedig a Budapesti Műszaki Egyetem kameráját is meg lehet nézni. A HD-felbontású élőkép ugyan jelenleg nem érhető el, a kisebb felbontású kép azonban gyakran frissül.

Eső miatt nem látni, hogy mi a helyzet Baján Forrás: Vízügyi Igazgatóság

Budapesttől délre a Vízügyi Igazgatóságok kameráit érdemes figyelni. Dunaföldvárnál, Bajánál és Mohácsnál is rá lehet nézni a folyó vízállására. A cikk írásának időpontjában Baján esik az eső, így abból a felvételből nem sok minden látszik, a többi azonban remekül működik. Ezek a kamerák közvetlenül a Vízügy.hu-ról elérhetőek.

Németországtól követhető az árvíz

A Duna forrása körül egyetlen webkamerát sem találtunk, és a Fekete-erdő sincs telerakva internetre kötött eszközökkel. A bajorországi Neuburg am der Donau városától azonban már lehet követni a folyó vízállását. A regensburgi Charivari rádió webkamerája nagyon kis felbontású képet ad csak, ám még így is ijesztő, amit megmutat. A város hídjának a pilléreiből alig látszik valami, és a parthoz közeli házaknak is már az alapozását nyalogatja a víz.

Kelheimben nyugodt a Duna Forrás: Renate.de



Aggasztó képeket ad a Vilshofenben található kamera is. A részben víz alatt lévő Passauban legutoljára tegnap működött a webkamera, azóta nem érhető el a szerver. A Linzben található számos webkamera közül nem mindegyik lencséje tiszta, ám egy nagy panorámaképet így is meg lehet nézni a víz által fenyegetett városról.

Panorámafotót ad Linzről a webkamera (nagyobb képért kattintson ide) Forrás: [origo]


Pozsonyból a Sheraton hotel webkamerája adja a legjobb képet. A város közepén található hotel vendégei akkor is a Dunához közel szállnak meg, amikor nincs árvíz. Most viszont valóban karnyújtásnyira van a szállodától a folyó.