A jövő repülő autója hibrid lesz

Terrafugia TF-X nevű repülő autó
Vágólapra másolva!
Vízszintesen felszálló, kis garázsban is elférő hibrid repülő autót tervez a Terrafugia nevű cég. A TF-X vezetését öt óra alatt megtanulhatják azok, akik autót már tudnak vezetni.
Vágólapra másolva!

Egyelőre még csak a tervekben és a 3D-animációkban létezik, de a Terrafugia nevű cég már dolgozik a jövő autóján. A benzines és elektromos motorral is felszerelt, helikopterként helyből felszálló TF-X gyártása 8-12 éven belül kezdődhet meg. A gyártó azt ígéri, hogy a négyszemélyes repülő kocsi 800 kilométert tud megtenni landolás és tankolás nélkül.

Egy üres útszakaszról is fel tud szállni a TF-X Forrás: Terrafugia



A TF-X komoly számítógépes rendszerrel lesz felszerelve. Képes lesz automatikusan elkerülni a többi repülőeszközt, a tiltott zónákat, és azokat a helyeket, ahol az időjárás nem teszi lehetővé a biztonságos repülést. A kocsi képes lesz majd automatán leszállni, valamint egy vészhelyzet esetén kinyitható ejtőernyőt is szerelnek rá.

Magától elkerüli a rossz időt és a tiltott repülési zónákat Forrás: Terrafugia



A kocsi helikopterként fog felszállni, a haladáshoz viszont már egy 300 lóerős motor által hajtott tolólégcsavar fogja szolgáltatni a tolóerőt. A kocsi nem csak azért futurisztikus, mert fel tud emelkedni az útról. Felszállás előtt szárnnyá alakul az a része, amelyik korábban az ajtó mögé hajlott vissza. Felszállás után takarosan összecsukja a légcsavarokat, hogy csökkentse a légellenállást. A TF-X-szel folyamatosan történik valami a koncepcióvideó szerint.

A hagyományos autóknak épült garázsba be fog férni Forrás: Terrafugia



A Terrafugia azzal emelkedik ki a számos repülő autót ígérő cég közül, hogy egy röpképes autója már van. A Transformation nevű kocsi jóval bumfordibban néz ki, mint a TF-X, viszont nem csak tervekben létezik és fel is szálltak már vele a cég sajtónapján. Jövőre meg is veheti, akinek van rá 64 millió forintja.

DARPA magyar, hív a haza! A Techbázist a Facebookon is lehet követni, ahol azokat a kütyüket és gépeket osztjuk meg, amik még annyira sincsenek készen, mint a repülő autó.