Visszatér a Start-gomb a Windows 8.1-ben

Vágólapra másolva!
Az idén megjelenő frissítéssel a Microsoft hivatalosan is visszahozza operációs rendszerébe a Start-gombot, bár ez egy Windows-logó formájában fog megjelenni az Asztalon. A legfrissebb tudnivalók a Windows 8.1-ről. 
Vágólapra másolva!

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a hónapokon át Windows Blue kódnéven emlegetett fejlesztés tulajdonképpen egy frissítéscsomag lesz, amely a Windows 8 rendszereket Windows 8.1-es verzióra frissíti. A valamikor még idén megjelenő, ingyenesen letölthető csomag olyan javításokat és bővítéseket tartalmaz, amelyek megkönnyítik a Microsoft legújabb operációs rendszerének használatát. A redmondi szoftvercég hétről hétre, kis részletekben publikálja a frissítés részleteit, csütörtökön újabb részleteket hozott nyilvánosságra.

Mégis lesz valami a Start menü helyett

A Microsoft blogbejegyzése a fejlesztéseket igyekszik az eddigi irány folytatásaként beállítani, de jócskán van közöttük olyan változtatás, amely inkább a Windows 7-hez közelíti a rendszert. Teljes Start menü ugyan a 8.1-es új Windowsban sem lesz, ám egy Windows-ikont azért odaraktak a helyére a fejlesztők, amivel az annak kiváltására megalkotott indítóképernyőre lehet navigálni. (A Start menüt pótló alkalmazásokkal korábbi cikkünkben ismerkedhet meg.)

Forrás: Microsoft

Visszatáncolásnak tűnhet az is, hogy a Microsoft könnyebbé teszi a több alkalmazás egyidejű használatát. Az ablakok nem térnek vissza, de egy két képernyővel rendelkező számítógépeken egyszerre akár hat alkalmazás is nyitva lehet. Ha csak egy megjelenítő kapcsolódik a géphez, akkor továbbra is csak két app futhat egymás mellett. Ez alól csak a hagyományos Asztal-nézet a kivétel, ahol ugyanúgy lehet gazdálkodni a képernyőterülettel, ahogy azt a korábbi Windowsokban megszoktuk. További újítás, hogy a 8.1-es verzióban eleve lehetséges lesz közvetlenül az Asztalba érkezni bekapcsolás után. A Windows 8-ban ezt csak külső fejlesztésű segédprogramokkal lehet megoldani.

Nem lesz káosz az appok között

A telepített appok kezelése és rendezgetése sokat fog egyszerűsödni a Windows 8.1-ben. Az összes program nézetet a jövőben több kritérium szerint lehet majd listázni, ráadásul az új programok egy csak nekik létrehozott csoportban is meg fognak jelenni. Az indítóképernyőre viszont nem kerül fel minden appnak az ikonja a telepítés után, a felhasználóra bízza a rendszer, hogy ki akarja-e rakni azt.

Forrás: Microsoft

A cég nyugtázta a kiszivárgott Windows 8.1-es verziókból már ismert funkciók megjelenését is. A jövőben több csempeméretből lehet választani a nyitóképernyő összerakása során. Emellett a lényeges beállítások egy része is elérhetővé válik a nyitóképernyőről, egyre kevesebb olyan dolog lesz, ami miatt meg kell nyitni a Vezérlőpultot.

Giccsessé teheti a nyitóképernyőt is

További újdonság, hogy az Asztalon beállított háttérkép a 8.1-es Windows alatt már akár az appok csempéit tartalmazó nyitóképernyő hátteréül is beállítható lesz. A Microsoft közlése szerint azt is megoldották, hogy a háttér akár egy mozgó animáció legyen.

Forrás: Microsoft

Bár ez elég giccsesnek tűnik, az ehhez hasonló aktív háttérképek többek közt Androidon is népszerűek a felhasználók körében annak ellenére, hogy semmilyen gyakorlati hasznuk nincs. A Microsoft alelnöke, Antoine Leblond Windows 8.1-gyel foglalkozó blogbejegyzése azzal zárul, hogy a cég folyamatosan figyeli a felhasználóktól érkező visszajelzéseket, és azok mentén szabják tovább az operációs rendszert. A készülő frissítés további újdonságairól az elkövetkező hetekben további hivatalos információkat hoz majd nyilvánosságra a Microsoft.

A hivatalos blogon lévő információk szerint a Windows 8.1 tesztváltozata június 26-ától lesz letölthető bárki számára.

Tetszett a cikk? Nosztalgiázna az XP-ről vagy istenítené egy kicsit a Win 8-at? Kövesse a Techbázist a Facebookon és szóljon hozzá!