Megszavazták a .budapest domainnevet

Vágólapra másolva!
Egyhangúlag elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a Budapest, a Buda és a Pest végződésű doménnevek regisztrálására vonatkozó szabályokat szerdán.
Vágólapra másolva!

A www.valami.budapest, www.valami.buda és www.valami.pest típusú doménvégződést kérelmezőnek vállalnia kell, hogy a főváros és lakosságának érdekeivel összhangban álló tartalmat szolgáltat. A weboldalnak egyebek mellett tiszteletben kell tartania az emberi jogokat, nem hirdethet, népszerűsíthet szélsőséges ideológiákat, nem sértheti a nemzetiségeket. Budapestre utaló doménnevet egyebek mellett nem lehet sértő kifejezésekkel, azok ragozott alakjaival párosítani.

Az engedély kiadását megtagadhatják a többi között akkor is, ha a kérelmező székhelye, telephelye vagy fióktelepe nem Budapest közigazgatási területén van. A szabályozás az előzetes feltételek és garanciák vállalása esetén gyors döntéshozatalt tesz lehetővé, ugyanakkor ha az elvárások nem teljesülnek - például a szolgáltatott tartalom miatt - akkor az adott doménnév visszavonható vagy az adott weboldal elérhetetlenné tehető.

A Tarlós István főpolgármester korábbi előterjesztésében jelezte, hogy a .budapest, a .buda és a .pest típusú domainvégződések értékesítését és üzemben tartását a nyertes pályázó üzleti alapon fogja végezni, a vele kötött szerződés alapján a fővárosi önkormányzat is részesül a bevételekből. Mielőtt a budapesti cégek regisztrálhatnák saját neveiket, azt a piaci szereplőt kell megtalálni a fővárosnak, amelyik a rendszer üzemeltetését fogja végezni.

A domain neveket kezelő ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) nevű nemzetközi szervezet honlapján elérhető információ szerint az egyedi, legfelsőbb szintű domainnevek bejegyeztetési költsége 41 millió forint, az éves üzemeltetési díjuk pedig további öt és félmillió forint.