Robotzsaru tart majd rendet a brazil focivébén

packbot
Vágólapra másolva!
Harctéri robotok is segédkezni fognak a rendfenntartásban a jövő évi brazil labdarúgó világbajnokságon: a PackBot nevű lánctalpas robotokat többek közt a fukusimai atomerőmű helyszínén is bevetették a mentés segítésére.
Vágólapra másolva!

A CNet amerikai technológiai hírportál információi szerint a jövő évi riói világkupa védelmére a brazil kormány harminc darab iRobot PackBot 510 típusú katonai robotot vásárol összesen mintegy 7,2 millió dollár, vagyis több mint másfélmilliárd forint értékben.

Bár a készüléket gyártó iRobot robotporszívóiról ismert, a lánctalpas taktikai robotot agfanisztáni és iraki harctereken is alkalmazzák, de a fukusimai erőmű mentési munkálataiban is közreműködött, mivel veszélyes anyagok érzékelésére alkalmas szenzorokkal is fel lehet szerelni. A méregdrága robot digitális kamerával van felszerelve, melyen keresztül nem csupán automatikusan tud haladni, de egy távoli kezelőnek is továbbítani tudja a helyszínen zajló eseményeket. A brazil futballvébére szánt változatait arcfelismerő modullal is felszerik, amely egy központi, akár 13 millió darab arcot tartalmazó adatbázisban szereplő embereket képes felismerni.

Forrás: iRobot

A Packbot 510-eseket a 2016-os riói olimpiai játékok stadionjainak építésekor is alkalmazni fogják: a géppel fogják biztosítani a szervezők, hogy az épületekbe ne rejthessenek a munkálatok során robbanószereket. A CNet információi szerint a brazil kormány négy darab izraeli gyártmányú drónt is vásárolt, amelyek ugyancsak a futballmérkőzések biztonsági felügyeletét szolgálják majd.