Nem tapad vér az etikus mobilhoz

fairphone
Vágólapra másolva!
Őszi kiszállítással, közel százezer forintnak megfelelő összegért lehet megrendelni a Fairphone-t. Az okosmobil egyetlen alkatrészéhez sem tapad sem vér, sem rabszolgamunka. 
Vágólapra másolva!

A Fairphone-t a honlapján lévő számláló szerint eddig világszerte több mint kétezerhétszáz ember rendelte meg, a gyártása azonban csak akkor valósulhat meg, ha legalább ötezer megrendelés érkezik a termékre. Erre azonban még további tizenhét nap áll még rendelkezésre.

A Fairphone készülék gyártását szervező startup vállalkozás garantálja, hogy az eszköz előállításához használt ritkakaföldfémek nem háborús övezetekben lévő bányákból származnak. A honlapon lévő információk szerint a készülékeket kedvező munkaviszonyok közepette fogják összeszerelni, és a gyártó gondoskodik az elhasznált Fairphone-ok feldolgozásáról is, beszállítóinak listája pedig nyilvános.

A Fairphone egy korrekt középkategóriás készüléknek ígérkezik Forrás: Fairphone

A 325 euróba, vagyis mintegy 94 ezer forintba kerülő, Magyarországra is rendelhető Fairphone a hivatalos, ám még nem végleges specifikáció szerint Android 4.2-es, szabadon módosítható szoftvert futtat majd,a melyet egy négymagos lapkán futtat majd. Az egy gigabájtos rendszermemória 16 gigabájtos háttértárral egészül ki, és a kártyafüggetlen telefon egyszerre két SIM-kártyát is tud fogadni.

A 4,3 colos méretű, 960x540 pixeles érintőképernyő egy 8 megapixeles, stabilizátorral és automatikus fókusszal ellátott kamerával párosul, az akkumulátor pedig nagy, 2000 milliamperórás kapacitású lesz benne. A Fairphone-t az előrendelők várhatóan októberben kapják meg postán, de a premier pontos dátumát csak szeptemberben fogják nyilvánosságra hozni.