Már repült a sugárhajtású kémdrón

Vágólapra másolva!
Elsőként emelkedett a levegőbe az amerikai haditengerészet sugárhajtású, pilóta nélküli kémrepülőgépe. Az MQ-4C Triton másfél órát töltött a levegőben.
Vágólapra másolva!

A Northrop Grumman cég által fejlesztett robotrepülőgép első tesztrepülését egy kaliforniai repülőtérről hajtotta végre - adta hírül az amerikai haditengerészet hivatalos blogja.

A csütörtöki út volt az MQ-4C Triton első tesztrepülése, amely a kémrepülőgép hadrendbe állításának egyik fontos mérföldkövének számít. A furcsa formájú, sugárhajtású repülőgép a Northrop Grumman saját létesítményéből szállt fel, és nyolcvan percen át repült hatezer méteres magasságban. A haditengerészet blogján olvasható információk szerint a pilóta nélküli repülőgép integrált rendszereinek tesztelését egy marylandi légibázison fogják folytatni.

Forrás: Northrop Grumman

Az MQ-4C Triton a haditengerészet jelenleg is használatban lévő, Global Hawk nevű kémrepülőgépének továbbfejlesztett változata, amely elődjénél nagyobb magasságból is képes felderítésre. A repülőgép nincs felszerelve fegyverzettel, mivel kifejezetten kémkedésre fejlesztették. Az új drón egyetlen tankolással akár több mint 18 ezer kilométeres távot is meg tud tenni, sugárhajtóműves meghajtásának köszönhetően pedig nem olyan könnyű lelőni, mint elektromos társait - írja a Wired technológiai magazin.

Az amerikai haditengerészet hatvannyolc darabot tervez hadrendbe állítani az új típusból. A légierő robotgépeitől eltérően a Tritont alapvetően automatikus repülésre tervezik, nem pedig egy valódi pilóta vezeti egy távoli vezérlőteremből. A gép birtokában az Egyesült Államok a jelenleginél intenzívebb, és bővebb kontrollt gyakorolhat az óceánok felett.

Nézze meg a kémdrón első útját