Vágólapra másolva!
A papírsárkányhoz hasonlóan lebegő, high-tech szélturbinákat fejlesztő céget vásárolt a Google. A Makani Power társaság a keresőcég X nevű titkos laboratóriumába fog beolvadni, amelynek munkatársai a sofőr nélküli autót is kifejlesztették.
Vágólapra másolva!

A nem hétköznapi terméket fejlesztő társaság honlapján csütörtökön jelent meg egy üzenet, amely szerint a Makani Powert felvásárolt a Google. A keresőcég korábban mintegy tizenötmillió dollárt fektetett be a cégbe, a vételárat azonban a felek nem hozták nyilvánosságra.

A Makani Power speciális szélturbinákat fejleszt, amelyeket nem fixen rögzítenek, hanem egy papírsárkányhoz hasonló módon lebegnek a szélben, az energiát pedig vezetéken keresztül továbbítják a földi állomásuk felé. A szélturbinás sárkányok high-tech vezérléssel rendelkeznek, ami megakadályozza, hogy a földbe csapódjanak. A robotvezérlésű repülő erőműveket automatikus vezérlésük automatikusan földre viszi, ha szélcsend van, vagy az időjárás túlságosan rossz lesz.

A Makani lebegő szélturbinája működés közben Forrás: Makani Power

A kísérleti a szárnyokra szerelt rotorok az eszközök útnak indulásakor propellerként működnek, ha azonban a sárkány már lebeg, átváltanak energiatermelő turbinaüzemmódba. A társaság szerint a 250-600 méteres magasságban lebegő szélerőművek sokkal hatékonyabbak fikszen rögzített társaiknál, mivel azonos mennyiségű anyagból sokkal többet lehet belőlük összeépíteni.

A Makani lebegő turbinájának prototípusai jelenleg 30 kilowatt áramot tudtak generálni, de a későbbi, nagyobb méretű utódok a cég reményei szerint akár 600 kilowattnyi villamos energia előállítására is képesek lehetnek. Előbbi öt-tíz háztartás, az utóbbi több mint száz háztartás kiszolgálására elegendő.